Kváskový bezlepkový chlieb

Po dosť dlhej dobe sa mi zase podarilo vypestovať si pohánkový kvások.

Sťahovala som sa a tak ten pôvodný neprežil. Skúšla som z ryžovej múky, z kukuričnej. Prelistovala som niekoľko webov i skúšala rady podľa fejsbúku, žiaľ nič mi nevyšlo. Doniesla som si základ aj z jedného kurzu varenia, ale ani tento kvások nevydržal. Začala som sa zmierovať s tým, že mám neprajné zóny v byte.

Nakoneic som to nevydržala a predsa len skúsila znova. Vrátila som sa teda k tomu, čo som robievala kedysi. K pohánkovej múke a rasci. 

Chlieb som však už piekla podľa návodov a rád z fejsbúku. Kedysi som nerobievala rozkvas a používala som jablkovú vlákninu, ale psylium je ozaj vhodnejšie.

 

Kvások

 Do vysokého poháram ktorý sme predtým dobre umyli a vydezinfikovali vriacou vodou, prípadne možno aj vyvarili vo vode asi 5 minút, vsypeme polievkovú lyžicu pohánkovej múky. Zalejeme ju dvomi polievkovými lyžicami vody. Premiešame drevenou alebo umelohmotnou paličkou, ktorú sme predtým dobre umyli. Prikryjeme viečkom tak, aby kvások mohol dýchať. Alebo len prikryjeme utierkou. Položíme na miesto, kde nebude zavadzať, lebo by sme nemali hýbať pohárom.

Približne o dvanásť hodín pridáme zase polievkovú lyžicu pohánkovej múky a dve polievkové lyžice vody. Premiešame. Mali by sme mať vždy kvások hustoty ako lievancové cesto.

Podobne postupujeme každý deň. Zhruba na tretí deň by mal mať kvások pekné bublinky. Vtedy pridáme pár zrniečok rasce. A na piaty deň môžeme ísť robiť rozkvas.

 

Chlieb alebo bosniak

Rozkvasenie urobíme v mise na miesenie cesta. Do misy vlejeme polievkovú lyžicu kvásku. Posypeme ju polievkovou lyžicou pohánkovej múky a čajovou lyžičkou philia. Premiešame s 1,5 dl minerálnej bublinkovej vody. Prikryjeme utierkou a necháme na nerušenom nie príliž chladnom mieste alebo mieste v prievane prekysnúť asi 12 hodín.

Do takto pripraveného rozkvasu vmiešame polievkovú lyžicu na jemno nastrúhaného múčneho zemiaku. Vsypeme pár zrniek rasce. Premiešame. Prisypeme asi 8 - 9 mierne kopcovitých polievkových lyžíc zmesy NOVALIM a asi 1/3 čajovej lyžičky soli. Pozor, aby sa soľ nedostala priamo k rozkvasu. Vytvoríme guľu, ktorú vložíme do hlineného kvetináča vytretého kúskom slaniny. Guľu cesta potrieme vodou. Vložíme do rúry a necháme kysnúť ešte asi 8 - 10 hodín.

 

Pred pečením potrieme cesto vodou a posypeme trochou rasce a kryštálikovej soli. Prvých 5 minút pečieme pri 200 stupňoch. Potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút. Vyberieme guľu z kvetináča a necháme piecť obrátene ešte ďalších 20 minút. Potrieme ju vodou. Pri pečení máme v rúre vložený pohár s vodou, aby bolo prostredie pečenia vlhkejšie.

 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri