Varíme pečieme z mäty

Mäta je krásna zelená bylina, ktorá kde sa zakorení, tam sa veľmi rýchlo rozvíja. Môžeme ju aj dvakrát v sezóne celú zostrihnúť, narastie znova. Je vhodná do sladkých i slaných dezertov alebo šalátov ako aj do príjemných osviežujúcich letných nápojov. Používame najmä lístky, ale môžeme aj mladé stonky.

O mäte sa hovorí viacero zaujímavostí.

V starovekom Ríme si mysleli, že žutím lístkov mäty si zvýšia inteligenciu. Možno preto je teraz mäta prísadou v dobrých žuvačkách.

Neskôr ľudia zistili, že pridaním pár mätových lístkov natrhaných do pálivého jedla, zjemní jeho chuť a nebude už také pálivé.

Niektorí ľudia žujú lístky mäty, lebo majú pocit, že uvoľní podráždený žalúdok.

Mätové lístky a oleje používali ľudia asi odjakživa na odpudenie mravcov zo svojej domácnosti.

 

Pár našich receptov

Mätovo jogurtový dip

Asi 4 stredne veľké vetvičky mäty potrháme na veľmi jemné kúsky a vsypeme do misky. Posypeme postrúhanou kôrou z polovice citróna a zalejeme šťavou z polovice citróna. Zľahka premiešame. Vmiešame na strúhané dva strúčiky cesnaku a zase zľahka premiešame. nakoniec vmiešame 125 ml tučného bieleho jogurtu a štipku soli. Chvíľu necháme schladiť a môžeme podávať.
Dip je vhodný ku zelenine aj k hranolkom. Mne najviac chutí k vareným zemiakom.

Varené zemiaky

500 g mladých menších zemiakov dobre umyjeme v studenej tečúcej vode. Prekrojíme ich na polovicu a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou tak, aby sme ich všetky zakryli. Privedieme k varu. Vtedy vsypeme 1 čajovú lyžičku soli a vložíme asi 5 - 6 lístkov mäty. Necháme prevrieť asi 5 - 6 minút. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Po asi 15-tich minútach vyberieme zemiaky a môžeme podávať.

Letná limonáda

Do veľkého skleneného džbánu vsypeme kocky ľadu z pol litra vody. Položíme na ne 5 - 6 mladých vetvičiek mäty. Zalejeme 100 ml pomarančovej šťavy a 50 ml citrónovej šťavy.  Zľahka premiešame, aby sa ľad začal rozpúšťať. Zalejeme litrom bublinkovej minerálky. 

 

 

Staršie recepty, kde hrala mäta hlavnú úlohu

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy/218-matovy-sirup

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy/485-bylinkovy-sirup

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri