Pripravujeme vianočné dobroty

Dnes už asi rozmýšľate čo budete pripravovať na štedrú večeru. Možno by ste chceli zmenu, možno príde niekto z rodiny a chceli by ste ho prekvapiť niečím novým alebo len máličko iným? Možno príde "svokra", čo má mlsný jazýček alebo rada všetko skontroluje? Inšpirujete sa u nás.

Ponúkame vám staro-nové recepty podľa našich úprav.

Vianočné oblátky

 Asi si väčšina z nás kupuje 

 alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky

  

Prípitok

 3 dl ananásového džúsu vlejeme do pohárov, ktoré zalejeme 5 dl bieleho suchého šampanského. Obe musia byť chladené. 

alebo https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/56-vianocne-trubicky/56-novorocny-pripitok 

 

Šošovicová polievka

Večer pred varením si namočíme 1 hrnček šošovice do hrnca, v ktorom budeme variť polievku. Na druhý deň vodu vylejeme a šošovicu prepláchneme, dáme variť, osolíme a pridáme 2 bobkové listy. Keď je šošovica takmer uvarená pridáme 4 zemiaky pokrájané na drobno a varíme do mäkka. Do panvice dáme olej. Keď bude horúci pridáme nakrájanú cibuľu a 2 struky cesnaku. Spolu popražíme. Keď sú zemiaky so šošovicou mäkké odoberieme 2naberačky do panvice s popraženou cibuľou a túto masu rozmixujeme, pridáme smotanu. Všetko vlejeme do hrnca so šošovicou. Necháme prevrieť.

 

Kapustnica

 600 g kyslej kapusty trochu pokrájame na menšie kúsky. Spolu s nálevom vložíme do hrnca a pridáme rovnaké množstvo vody. Necháme pod kuchtovou pokrievkou variť asi pol hodiny. Zatiaľ si na panvičke asi na 50 g masla opražíme na jemno pokrájanú obrovskú cibuľu a asi 6 veľkých strúčikov cesnaku. Posolíme a okoreníme a poprášime mletou červenou paprikou. Podlejeme 200 ml vody, v ktorej sme rozmiešame 2 polievkové lyžice zemiakovej múky. Túto zmes vlejeme do vriacej kapusty za stáleho miešania. Necháme prevrieť pod už obyčajnou pokrievkou asi pol hodiny. 

 

Platýz na panvičke

Jednotlivé kúsky z oboch strán osolíme a okoreníme bielym mletým korením. Zľahka obalíme v kukuričnej hladkej múke z oboch strán. Na rozpálenom oleji opečieme asi 2 minúty, potom opatrne otočíme a na stíšenom plameni dopečieme. Môžeme po otočení položiť na rybu čajovú lyžičku masla pre zjemnenie chuti. 

Opečené podkovičky

 Každú podkovičku umyjeme a utierkou osušíme. Osolíme a okoreníme. Potrieme popučeným cesnakom. Obalíme v kukuričnej strúhanke. Opekáme na oleji z oboch strán. 

Opečené mleté mäso so syrom

250 g mletého bravčového mäsa a 250 g údeného syra Eidam nastrúhaného na jemno zmiešame s vajíčkom asi 1 čajovou lyžičkou soli a 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia. Vytvoríme valec s priemerom asi 8 cm. Zabalíme do alobalu, ktorý sme jemne potreli maslom. Necháme dobre schladiť alebo zmraziť. Potom nakrájame na 1 cm hrubé kruhy. Opečieme na oleji z oboch strán. Z prvej pod pokrievkou a z druhej už bez. 

 

Zemiakový šalát

600 g zemiakov v šupke očistíme a nakrájame na kocky, posolíme a okoreníme. Primiešame mrkvu, hrášok zo sladkokyslého nálevu, cibuľu a kyslú uhorku nakrájané na veľmi jemné kúsky. Pridáme 150 g majonézy a podľa potreby zriedime trochou nálevu zo zeleniny. Šalát necháme odležať na chladnom mieste aspoň 2 hodiny. Potom môžeme podávať.

 

Zemiaková kaša

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1168-zemiakova-kasa 

 

Koláčiky

Žĺtkové rezy

250 g masla s 200 g práškového cukru vyšľaháme mixérom do penista. Potom primiešame 250 g nasekaných vlašských orechov a 150 g polohrubej múky s 3 lyžičkami kypriaceho prášku do pečiva. Na záver metličkou zľahka primiešame sneh z 6 bielkov. Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech vytretý maslom a vysypaný polohrubou múkou. Pečieme v prehriatej rúre približne 25 minút pri 180°C.
Žĺtková poleva: 6 žĺtkov vymiešame metličkou s 250 g práškového cukru do hladka. Polejeme predpečený koláč a dopečieme ešte asi 10 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame.

Orechovo-datlové guľky

V mixéri (sekáčikmi) rozdrvíme na jemno 50 g orechov. Pridáme 25 g mletého maku a postupne 120 g datlí. Dôkladne rozmixujeme. Podľa konzistencie zmesi pridáme kokosový olej tak, aby sa dali tvoriť guľky. Hmota by sa nemala lepiť na ruky. Guľky môžeme obaliť v strúhanom kokose alebo v mletých orechoch. Vložíme do papierových košíčkov. Uchovávame v chlade. Vyložíme bezprostredne pred podávaním.

 

Ako sme varili a piekli v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri