Sumček africký

Ryba, ktorá sa len posledné roky dostáva na náš stôl. V našich vodách neplávala a tak sme ju nepoznali. Dnes však už máme na Slovensku v Handlovej aj svoj vlastný chov. A  sumčekovi sa u nás dobre darí.

Vám tiež odporúčam ochutnať. je vynikajúca a neobsahuje toľko kostí tak aj tí viacnároční jej určite prídu na chuť.

Aj mne veľmi zachutila.

Sumček na cesnaku

400 g sumčeka bez kože, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia, asi 1 cm rozmarínu

Všetky suroviny premiešame spolu s nasekaným rozmarínom. Chvíľu necháme zmes postáť, aby sa spojili chute. Potom ponatierame sumčeka z oboch strán a položíme na pekáčik. Na vrch uložíme kúsky masla. Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme asi 30-35 minút.

Podávame s varenými zemiakmi alebo sparenou mrkvou.

Jednoduchý recept

400 g sumčeka bez kože, 100 g masla, 1/2 čajovej lyžičky soli, asi 5 - 6 rastliniek tymiánu

Sumčeka umyjeme a osušíme. Osolíme z oboch strán. Pekáčik vytrieme maslom. Polovicu tymiánu položíme na pekáčik. Na tymián položíme sumčeka. Na sumčeka druhú polovicu tymiánu a kúsky masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 15 stupňov a pečieme asi 30 minút.

Podávame so zemiakovou kašou alebo mrkvovozemiakovou kašou.

Pečený sumček

400 g sumčeka s kožou, 50 g masla, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/3 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu, 1/4 čajovej ylžičky drvenej rasce, 2 stredne veľké červené cibule

Sumčeka opláchneme a položíme do pekáča dole kožou. Sypké koreniny si premiešame v miske a následne posypeme sumčeka. Na koreniny potrháme kúsky rozmarínu. Na koneic pokrájame na povrch maslo. A nakoniec posypeme drobnými kúskami cibule. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Hneď stiahneme teplotu an 180°C a pečieme asi 30 minút.

Podávame s tmavým chlebom.

 

Pár receptov z nášho receptára nájdete na tejto adrese https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri