Zahusťovanie omáčok a polievok

 

Moja stará mama a jej mama volali zmes na zahusľovanie zátrepka. Dokonca som tento názov našla aj v starších kuchárskych knihách. A aj mne to zostalo. Pôvodne som chcela tento názov použiť aj v nadpise.

Neviem však, či by mi novodobí kuchári a kuchárky rozumeli. Ak teda aj vy vymýšľate doma recepty a varíte podľa svojej chute a nie len podľa kuchárskej knihy. Ponúkam vám zopár spôsobov ako zahustiť omáčku alebo polievku.

Klasická zátrepka

1 dl horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 1 polievkovú lyžicu hladkej múky a dobre vymiešame. Za stáleho miešania vlejeme späť do jemne vrejúcej omáčky a necháme na miernom plameni za občasného premiešania prevrieť 4 - 5 minút.

Mliečna zátrepka

50 ml horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 50 ml mlieka a vymiešame s 1 polievkovou lyžicou hladkej múky. Za stáleho miešania vrátime do mierne vriacej omáčky a necháme prevrieť asi 4 - 5 minút na miernom plameni. Občas premiešame. 

Jogurtová zátrepka

1 dl jogurtu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Primiešame 2 čajové lyžičky hladkej múky. Môžeme aj rozmixovať ponorným mixérom. A za stáleho miešania vlejeme späť do omáčky. Premiešame. Necháme prerieť na miernom plameni asi 3 minúty.
Miesto jogurtu môžete použiť aj kyslú smotanu.

Detská zátrepka

0,5 dl mlieka vymiešame s 1 polievkovou lyžicou detskej krupice. Necháme asi 15 minút postáť, aby krupica nabrala objem. Potom pridáme 0,5 dl teplej omáčky a dobre vymiešame. Vlejeme za stáleho miešania do omáčky v hrnci. Premiešame a na miernom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. 

Zemiaková zátrepka

3 polievkové lyžice zemiakovej kaše vymiešame s 3 polievkovými lyžicami mlieka alebo bieleho nízkotučného jogurtu a 3 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Potom zmes vrátime za stáleho miešania do mierne vriacej omáčky a na miernom plameni necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Odstavíme a necháme prikryté do podávania.
Miesto zemiakovej kaše môžete použiť aj jeden uvarený veľký zemiak a rozmixovať ho s ostatnými surovinami.

 Kukuričná zátrepka

1 polievkú lyžicu Gustinu - kukuročného škrobu rozmiešame s 1 dl vody a vmiešame do mierne vriacej omáčky. Miešame zľahka a varíme asi 2 - 3 minúty.
Vhodné hlavne do sladkých omáčok a ovocných polievok podávaných aj na studeno.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri