Zahusťovanie omáčok a polievok

 

Moja stará mama a jej mama volali zmes na zahusľovanie zátrepka. Dokonca som tento názov našla aj v starších kuchárskych knihách. A aj mne to zostalo. Pôvodne som chcela tento názov použiť aj v nadpise.

Neviem však, či by mi novodobí kuchári a kuchárky rozumeli. Ak teda aj vy vymýšľate doma recepty a varíte podľa svojej chute a nie len podľa kuchárskej knihy. Ponúkam vám zopár spôsobov ako zahustiť omáčku alebo polievku.

Klasická zátrepka

1 dl horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 1 polievkovú lyžicu hladkej múky a dobre vymiešame. Za stáleho miešania vlejeme späť do jemne vrejúcej omáčky a necháme na miernom plameni za občasného premiešania prevrieť 4 - 5 minút.

Mliečna zátrepka

50 ml horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 50 ml mlieka a vymiešame s 1 polievkovou lyžicou hladkej múky. Za stáleho miešania vrátime do mierne vriacej omáčky a necháme prevrieť asi 4 - 5 minút na miernom plameni. Občas premiešame. 

Jogurtová zátrepka

1 dl jogurtu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Primiešame 2 čajové lyžičky hladkej múky. Môžeme aj rozmixovať ponorným mixérom. A za stáleho miešania vlejeme späť do omáčky. Premiešame. Necháme prerieť na miernom plameni asi 3 minúty.
Miesto jogurtu môžete použiť aj kyslú smotanu.

Detská zátrepka

0,5 dl mlieka vymiešame s 1 polievkovou lyžicou detskej krupice. Necháme asi 15 minút postáť, aby krupica nabrala objem. Potom pridáme 0,5 dl teplej omáčky a dobre vymiešame. Vlejeme za stáleho miešania do omáčky v hrnci. Premiešame a na miernom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. 

Zemiaková zátrepka

3 polievkové lyžice zemiakovej kaše vymiešame s 3 polievkovými lyžicami mlieka alebo bieleho nízkotučného jogurtu a 3 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Potom zmes vrátime za stáleho miešania do mierne vriacej omáčky a na miernom plameni necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Odstavíme a necháme prikryté do podávania.
Miesto zemiakovej kaše môžete použiť aj jeden uvarený veľký zemiak a rozmixovať ho s ostatnými surovinami.

 Kukuričná zátrepka

1 polievkú lyžicu Gustinu - kukuročného škrobu rozmiešame s 1 dl vody a vmiešame do mierne vriacej omáčky. Miešame zľahka a varíme asi 2 - 3 minúty.
Vhodné hlavne do sladkých omáčok a ovocných polievok podávaných aj na studeno.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

22
máj
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

27
máj
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

30
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

20
jún
Zámok SchlossHof Rakúsko

Odkazovač

silbod

Ďakujeme priatelia. Budeme sa snažiť aj ďalej pridávať pekné a kvalitné...

24/04/2019 - 07:03
Šofranková

Ďakujem za pracovné listy, ktoré mi pomáhajú vo vyuč. procese.:D

23/04/2019 - 17:41
Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 1
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri