Zahusťovanie omáčok a polievok

 

Moja stará mama a jej mama volali zmes na zahusľovanie zátrepka. Dokonca som tento názov našla aj v starších kuchárskych knihách. A aj mne to zostalo. Pôvodne som chcela tento názov použiť aj v nadpise.

Neviem však, či by mi novodobí kuchári a kuchárky rozumeli. Ak teda aj vy vymýšľate doma recepty a varíte podľa svojej chute a nie len podľa kuchárskej knihy. Ponúkam vám zopár spôsobov ako zahustiť omáčku alebo polievku.

Klasická zátrepka

1 dl horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 1 polievkovú lyžicu hladkej múky a dobre vymiešame. Za stáleho miešania vlejeme späť do jemne vrejúcej omáčky a necháme na miernom plameni za občasného premiešania prevrieť 4 - 5 minút.

Mliečna zátrepka

50 ml horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 50 ml mlieka a vymiešame s 1 polievkovou lyžicou hladkej múky. Za stáleho miešania vrátime do mierne vriacej omáčky a necháme prevrieť asi 4 - 5 minút na miernom plameni. Občas premiešame. 

Jogurtová zátrepka

1 dl jogurtu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Primiešame 2 čajové lyžičky hladkej múky. Môžeme aj rozmixovať ponorným mixérom. A za stáleho miešania vlejeme späť do omáčky. Premiešame. Necháme prerieť na miernom plameni asi 3 minúty.
Miesto jogurtu môžete použiť aj kyslú smotanu.

Detská zátrepka

0,5 dl mlieka vymiešame s 1 polievkovou lyžicou detskej krupice. Necháme asi 15 minút postáť, aby krupica nabrala objem. Potom pridáme 0,5 dl teplej omáčky a dobre vymiešame. Vlejeme za stáleho miešania do omáčky v hrnci. Premiešame a na miernom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. 

Zemiaková zátrepka

3 polievkové lyžice zemiakovej kaše vymiešame s 3 polievkovými lyžicami mlieka alebo bieleho nízkotučného jogurtu a 3 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Potom zmes vrátime za stáleho miešania do mierne vriacej omáčky a na miernom plameni necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Odstavíme a necháme prikryté do podávania.
Miesto zemiakovej kaše môžete použiť aj jeden uvarený veľký zemiak a rozmixovať ho s ostatnými surovinami.

 Kukuričná zátrepka

1 polievkú lyžicu Gustinu - kukuročného škrobu rozmiešame s 1 dl vody a vmiešame do mierne vriacej omáčky. Miešame zľahka a varíme asi 2 - 3 minúty.
Vhodné hlavne do sladkých omáčok a ovocných polievok podávaných aj na studeno.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri