Zahusťovanie omáčok a polievok

 

Moja stará mama a jej mama volali zmes na zahusľovanie zátrepka. Dokonca som tento názov našla aj v starších kuchárskych knihách. A aj mne to zostalo. Pôvodne som chcela tento názov použiť aj v nadpise.

Neviem však, či by mi novodobí kuchári a kuchárky rozumeli. Ak teda aj vy vymýšľate doma recepty a varíte podľa svojej chute a nie len podľa kuchárskej knihy. Ponúkam vám zopár spôsobov ako zahustiť omáčku alebo polievku.

Klasická zátrepka

1 dl horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 1 polievkovú lyžicu hladkej múky a dobre vymiešame. Za stáleho miešania vlejeme späť do jemne vrejúcej omáčky a necháme na miernom plameni za občasného premiešania prevrieť 4 - 5 minút.

Mliečna zátrepka

50 ml horúcej omáčky odoberieme do misky, pridáme 50 ml mlieka a vymiešame s 1 polievkovou lyžicou hladkej múky. Za stáleho miešania vrátime do mierne vriacej omáčky a necháme prevrieť asi 4 - 5 minút na miernom plameni. Občas premiešame. 

Jogurtová zátrepka

1 dl jogurtu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Primiešame 2 čajové lyžičky hladkej múky. Môžeme aj rozmixovať ponorným mixérom. A za stáleho miešania vlejeme späť do omáčky. Premiešame. Necháme prerieť na miernom plameni asi 3 minúty.
Miesto jogurtu môžete použiť aj kyslú smotanu.

Detská zátrepka

0,5 dl mlieka vymiešame s 1 polievkovou lyžicou detskej krupice. Necháme asi 15 minút postáť, aby krupica nabrala objem. Potom pridáme 0,5 dl teplej omáčky a dobre vymiešame. Vlejeme za stáleho miešania do omáčky v hrnci. Premiešame a na miernom plameni necháme prevrieť asi 3 minúty. 

Zemiaková zátrepka

3 polievkové lyžice zemiakovej kaše vymiešame s 3 polievkovými lyžicami mlieka alebo bieleho nízkotučného jogurtu a 3 polievkovými lyžicami horúcej omáčky v miske. Potom zmes vrátime za stáleho miešania do mierne vriacej omáčky a na miernom plameni necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Odstavíme a necháme prikryté do podávania.
Miesto zemiakovej kaše môžete použiť aj jeden uvarený veľký zemiak a rozmixovať ho s ostatnými surovinami.

 Kukuričná zátrepka

1 polievkú lyžicu Gustinu - kukuročného škrobu rozmiešame s 1 dl vody a vmiešame do mierne vriacej omáčky. Miešame zľahka a varíme asi 2 - 3 minúty.
Vhodné hlavne do sladkých omáčok a ovocných polievok podávaných aj na studeno.