Pripravujeme šaláty

 V lete, v tom teplom počasí sa nám koľkokrát nechce jesť a už vôbec nie nejaké mastné či sýte jedlo. Väčšinou ho nahrádzame prívarkami či desiatovými polievkami. Môžeme však aj jednoduchými šalátmi. Na sladko aj na slano. Môžeme miešať ovocie alebo zeleninu či oboje spolu pričom pridáme med či koreniny.

 Výborné sú, ak ich pripravíme a konzumujeme čerstvé. Môžeme si ich však pripraviť ráno, uložiť v chlade a konzumovať na obed alebo dokonca až večer.

Paradajkový s čerstvým syrom

2 veľké paradajky nakrájame a premiešame s trochou soli. Pridáme asi desať natrhaných lístkov rukoly. A nakoniec posypeme 50-timi gramami čerstvého slaného syra.

Mrkvový s ananásom

 4 mrkvy nastrúhame na jemno  a premiešame jaablko nastrúhané na hrubo spolu s asi desiatimi kúskami čerstvého ananásu. Ak je šalát veľmi hustý, môžeme pridať lyžicu-dve jablkovej šťavy. Dozdobíme medovkou alebo mätou.

Jahodový s Nivou

Dve menšie hrste natrhaných šalátových listov vložíme do misy. Posypeme nakrájanými asi piatimi kúskami jahôd na štvrťky. Pridáme rozmrvených asi 50 g Nivy. V poháriku si zmiešame polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, čajovú lyžičku medu a čajovú lyžičku octu so štipkou soli a mletého čierneho korenia. Tekutou zmesou premiešame šalát.

Ovocný šalát s jogurtom

1 banán, 2 broskyňu pokrájame a zľahka premiešame. Pridáme rovnaké množstvo červeného melónu. Premiešame s čajovou lyžičkou medu a 120 ml bieleho jogurtu. Nakoniec vmiešame trochu citrónovej šťavy. Necháme chvíľu schladiť a môžeme podávať.

 

Nepečené ražniči

Na špáradlo napichneme bobuľu hrozna, kúsok prehnutého proschutto, kúsok syra Encián a nakoniec zase bobuľku hrozna. Pekne tieto paličky budú vyzerať, ak dáte na každý kúsok jednu bobuľku bielu a druhú červenú či modrú.

 

Pečené zemiaky na gazdovský spôsob

300 g nových zemiakov pokrájame. V miske ich premiešame so 100 g na polkolieska nakrájanou cibuľou, 100 g naštvrtenými červenými redkvičkami a 100 g nakrájanej mrkvy na prúžky. Pridáme asi polovicu lyžičky soli, lyžičku rozmarínu. Premiešame. Vysypeme na pekáč vytretý maslom. Pokryjeme prúžkami masla. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 30 minút. Občas premiešame počas pečenia.

 

Aké šaláty sme pripravovali v minulých rokoch?

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/2-ovocny-salat

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/39-studena-kuchyna/39-jarny-salat

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

15
aug
Zámok Schloss Hof Rakúsko

Odkazovač

Viktor Selecký

Za výborný prospech a vzorné správanie.

24/06/2019 - 11:22
Andrea Musu

Ďakujem, pracovné listy rada použijem :)

23/05/2019 - 13:13 1
silbod

Ďakujeme priatelia. Budeme sa snažiť aj ďalej pridávať pekné a kvalitné...

24/04/2019 - 07:03 1
Šofranková

Ďakujem za pracovné listy, ktoré mi pomáhajú vo vyuč. procese.:D

23/04/2019 - 17:41
Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 1
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57

Zrušiť

Výstavy

16
júl
Primaciálny palác, Bratislava

Partneri