Pripravujeme šaláty

 V lete, v tom teplom počasí sa nám koľkokrát nechce jesť a už vôbec nie nejaké mastné či sýte jedlo. Väčšinou ho nahrádzame prívarkami či desiatovými polievkami. Môžeme však aj jednoduchými šalátmi. Na sladko aj na slano. Môžeme miešať ovocie alebo zeleninu či oboje spolu pričom pridáme med či koreniny.

 Výborné sú, ak ich pripravíme a konzumujeme čerstvé. Môžeme si ich však pripraviť ráno, uložiť v chlade a konzumovať na obed alebo dokonca až večer.

Paradajkový s čerstvým syrom

2 veľké paradajky nakrájame a premiešame s trochou soli. Pridáme asi desať natrhaných lístkov rukoly. A nakoniec posypeme 50-timi gramami čerstvého slaného syra.

Mrkvový s ananásom

 4 mrkvy nastrúhame na jemno  a premiešame jaablko nastrúhané na hrubo spolu s asi desiatimi kúskami čerstvého ananásu. Ak je šalát veľmi hustý, môžeme pridať lyžicu-dve jablkovej šťavy. Dozdobíme medovkou alebo mätou.

Jahodový s Nivou

Dve menšie hrste natrhaných šalátových listov vložíme do misy. Posypeme nakrájanými asi piatimi kúskami jahôd na štvrťky. Pridáme rozmrvených asi 50 g Nivy. V poháriku si zmiešame polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, čajovú lyžičku medu a čajovú lyžičku octu so štipkou soli a mletého čierneho korenia. Tekutou zmesou premiešame šalát.

Ovocný šalát s jogurtom

1 banán, 2 broskyňu pokrájame a zľahka premiešame. Pridáme rovnaké množstvo červeného melónu. Premiešame s čajovou lyžičkou medu a 120 ml bieleho jogurtu. Nakoniec vmiešame trochu citrónovej šťavy. Necháme chvíľu schladiť a môžeme podávať.

 

Nepečené ražniči

Na špáradlo napichneme bobuľu hrozna, kúsok prehnutého proschutto, kúsok syra Encián a nakoniec zase bobuľku hrozna. Pekne tieto paličky budú vyzerať, ak dáte na každý kúsok jednu bobuľku bielu a druhú červenú či modrú.

 

Pečené zemiaky na gazdovský spôsob

300 g nových zemiakov pokrájame. V miske ich premiešame so 100 g na polkolieska nakrájanou cibuľou, 100 g naštvrtenými červenými redkvičkami a 100 g nakrájanej mrkvy na prúžky. Pridáme asi polovicu lyžičky soli, lyžičku rozmarínu. Premiešame. Vysypeme na pekáč vytretý maslom. Pokryjeme prúžkami masla. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 30 minút. Občas premiešame počas pečenia.

 

Aké šaláty sme pripravovali v minulých rokoch?

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/2-ovocny-salat

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/39-studena-kuchyna/39-jarny-salat

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri