Zemiaky

Ľuľok zemiakový, taký má názov odborne, ale v bežnej reči len zemiak. Zemiak je viacročná hľuznatá plodina z čeľade ľuľkovité. Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Za svoju obľubu vďačia nenáročnosti na prírodné podmienky pri pestovaní a predovšetkým mimoriadne vysokým hektárovým výnosom. Ich široké uplatnenie v európskom poľnohospodárstve na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od hladomoru. V tom čase sme na Slovensku vďaka experimentom kňaza  Jozefa Agnelli spoznali tri nové druhy, ktoré sa mu podarilo vyšľachtiť.  

 "Bežné konzumné zemiaky obsahujú približne 24 % sušiny, z toho približne 75 % tvorí škrob a asi 2 % rozpustné cukry. Bielkoviny tvoria okolo 5 – 10 % sušiny a tuky okolo 0,4 % sušiny. Hľuzy ďalej obsahujú významné množstvá kyseliny citrónovej, polyfenolov, minerálnych látok (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K a iných) a vitamínov C, B1, B2 a PP. Obsah vitamínu C je premenlivý v závislosti na dobe a spôsobe uskladnenia zemiakov a obvykle sa pohybuje v rozmedzí 9 – 25 mg/100g. Práve obsah vitamínu C a schopnosť zemiakov uchovávať tento vitamín robí zo zemiakov tzv. ochrannú potravinu proti skorbutu. Vo výžive plnia zemiaky aj ďalšie funkcie, a to objemovú (dostatočne zaplňujú tráviacu sústavu) a sýtiacu (poskytujú dostatok energie vo forme sacharidov). Zároveň sa zemiaky odporúčajú ako diétna strava, pretože obsahujú výrazne menej sušiny než obilniny a teda aj menej využiteľnej energie."

Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDu%C4%BEok_zemiakov%C3%BD

A teraz teda pár receptov, kde zemiaky boli hlavnou ungredienciou.

Pečené zemiaky na slanine

Dno pekáčika vystelieme tesne vedľa seba pokladanými plátkami slaniny. Prípadne ich môžeme aj trochu prekryť. Na ne poukladáme na tenké kolieska nakrájanú cibuľu a na ňu na tenké kolieska nakrájané zemiaky. Osolíme a prípadne okoreníme mletým čiernym korením. Na povrch položíme kúsky masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 12 - 15 minút.
Občas prikryjem na začiatku alobalom na asi 5 minút.

Zemiaková omáčka

Zemiaky nakrájame na tzv. kocky. Vsypeme do hrnca. Zalejeme vodou zmiešanou 1 : 1 s plnotučným mliekom alebo smotanou na varenie tak, aby sme prikryli všetky zemiaky. Osolíme, pridáme 1 - 2 bobkové listy. Pod odchýlenou pokrievkou  necháme na strednom plameni zovrieť a za občasného premiešania prevrieť asi 10 minút. Potom odstavíme a necháme prikryté asi 10 minút. Premiešame a môžeme podávať.
Väčšinou dávam viac mlieka a podávam ako polievku. Vlažná je vynikajúca ako letný obed.

Zemiaky s bryndzou

Väčší nový zemiak uvaríme v šupke asi 8 minút. Potom ho vyberieme a prekrojíme na polovicu. Vydlabeme z neho trochu vnútra, ktoré osolíme a zmiešame s rovnakým množstvom 100%-tnej ovčej bryndze a troškou nasekanej jarnej cibuľky. Túto zmes vložíme do vydlabaného zemiaku. Povrch prikryjeme plátkom slaniny a zapečieme v rúre v pekáčiku pri 200°C asi 5 minút. Podávame s paradajkou.

 

Čo sme kedysi písali

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/926-zemiaky

 

Pár receptov z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/295-stuchane-zemiaky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/88-cibulove-zemiaky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1168-zemiakova-kasa