Pečieme lievance z Novalim

Počas prázdnin si vieme nájsť viac času na poriadne raňajky. Teda výborné aj pekne upravené na tanieri. Vieme si ich vychutnať s pôžitkom. Nie len nahádzať do seba či dokonca zjesť po ceste do auta či na zastávku autobusu, keď sa ponáhľame do práce.

Dnes sme si robili lievancové hody. Mali sme čas a tak sme sa vyhrali s príchuťami aj výzdobou. Teda len takou jednoduchou. Nie sme žiadni profesionáli. Prvoradá bola pre nás pastva pre oči. Ale ani na chute sme nezabudli.

My sme ich piekli zo zmesi Novalim na palacinky. Vy môžete aj nie bezlepkové. Prispôsobte ich svojej diéte či nediéte. Naše nápady berte ako dobrú inšpiráciu, jednoducho dobre-napady.sk.

Polovicu zmesi si zmiešame so štipkou sódy bikarbóny. Pridáme 210 ml pomarančovej štavy. Premiešame ponorným mixérom a necháme 2 - 3 minútky postáť. Potom pečieme lievančeky z oboch strán.

Na prvej fotografii sme na ozdobu použili  vymiešaný tučný biely jogurt s medom v pomere 4 polievkové lyžice jogurtu ku 1 čajovej lyžičke medu. Pridali sme marhuľu a medovku.

Na druhej fotografii sme na ozdobu použili medovku, jahodu a čokoládovú pralinku. Táto verzia by mohla byť aj taká narodeninová, čo poviete?!

 

Polovicu zmesi si zmiešame so štipkou sódy bikarbóny. Prilejeme 100 ml mlieka a 110 ml vody. Vymiešame mixérom. Necháme asi 2 - 3 minúty postáť. Potom pečieme lievančeky z oboch strán.

Na fotografii sme na  dozdobenie použili mäkký tvaroh zmiešaný s medom v pomere 3 polievkové lyžice tvarohu ku 1 čajovej lyžičke medu. Pridali sme pár lesných jahôd, lebo ich máme v záhradke.

Ďalšie, ktoré sme už nefotili, sme len posypali troškou práškového cukru a na jemno strúhanou horkou čokoládou 70 %-tnou.

 

Zvyčajne:

Zvyčajne robíme tieto palacinky z polovice zmesi, štipky sódy a asi 210 ml vody. Bežne len natieme lekvár. Alebo potrieme lekvárom rozmixovaným s jogurtom.

 

Raz:

Raz sme polovicu zmesi zmiešali so sódou a štipkou soli a 210 ml vody. Pri pečení lievanca sme z druhej strany posypali trochu nastrúhaného syra na hrubo.
Chutilo, ale nie až tak, aby sme to robili často. Možno keby sme dali iný syr. Vy máte možno iný jazýček a vám zachutí. Vyskúšajte.

 

Poznámka:

Ešte sa vrátim k sóde bikarbóne a pojmu štipka. Moja stará mama vždy vravela na špičku noža. A naozaj merala vždy špičkou príborového noža. Zaujímavé meradlo, nie? 
Keď som kedysi začala písať recepty, používala som veľmi často tento pojem. Žiaľ, neujal sa. Vraj nie je spisovný.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12 1
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri