Pečieme lievance z Novalim

Počas prázdnin si vieme nájsť viac času na poriadne raňajky. Teda výborné aj pekne upravené na tanieri. Vieme si ich vychutnať s pôžitkom. Nie len nahádzať do seba či dokonca zjesť po ceste do auta či na zastávku autobusu, keď sa ponáhľame do práce.

Dnes sme si robili lievancové hody. Mali sme čas a tak sme sa vyhrali s príchuťami aj výzdobou. Teda len takou jednoduchou. Nie sme žiadni profesionáli. Prvoradá bola pre nás pastva pre oči. Ale ani na chute sme nezabudli.

My sme ich piekli zo zmesi Novalim na palacinky. Vy môžete aj nie bezlepkové. Prispôsobte ich svojej diéte či nediéte. Naše nápady berte ako dobrú inšpiráciu, jednoducho dobre-napady.sk.

Polovicu zmesi si zmiešame so štipkou sódy bikarbóny. Pridáme 210 ml pomarančovej štavy. Premiešame ponorným mixérom a necháme 2 - 3 minútky postáť. Potom pečieme lievančeky z oboch strán.

Na prvej fotografii sme na ozdobu použili  vymiešaný tučný biely jogurt s medom v pomere 4 polievkové lyžice jogurtu ku 1 čajovej lyžičke medu. Pridali sme marhuľu a medovku.

Na druhej fotografii sme na ozdobu použili medovku, jahodu a čokoládovú pralinku. Táto verzia by mohla byť aj taká narodeninová, čo poviete?!

 

Polovicu zmesi si zmiešame so štipkou sódy bikarbóny. Prilejeme 100 ml mlieka a 110 ml vody. Vymiešame mixérom. Necháme asi 2 - 3 minúty postáť. Potom pečieme lievančeky z oboch strán.

Na fotografii sme na  dozdobenie použili mäkký tvaroh zmiešaný s medom v pomere 3 polievkové lyžice tvarohu ku 1 čajovej lyžičke medu. Pridali sme pár lesných jahôd, lebo ich máme v záhradke.

Ďalšie, ktoré sme už nefotili, sme len posypali troškou práškového cukru a na jemno strúhanou horkou čokoládou 70 %-tnou.

 

Zvyčajne:

Zvyčajne robíme tieto palacinky z polovice zmesi, štipky sódy a asi 210 ml vody. Bežne len natieme lekvár. Alebo potrieme lekvárom rozmixovaným s jogurtom.

 

Raz:

Raz sme polovicu zmesi zmiešali so sódou a štipkou soli a 210 ml vody. Pri pečení lievanca sme z druhej strany posypali trochu nastrúhaného syra na hrubo.
Chutilo, ale nie až tak, aby sme to robili často. Možno keby sme dali iný syr. Vy máte možno iný jazýček a vám zachutí. Vyskúšajte.

 

Poznámka:

Ešte sa vrátim k sóde bikarbóne a pojmu štipka. Moja stará mama vždy vravela na špičku noža. A naozaj merala vždy špičkou príborového noža. Zaujímavé meradlo, nie? 
Keď som kedysi začala písať recepty, používala som veľmi často tento pojem. Žiaľ, neujal sa. Vraj nie je spisovný.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri