Kaleráb

Keď som kedysi pomáhala pri kurzoch varenia, dozvedela som sa, že kaleráb je špeciálna odroda kapusty, ktorú vyšľachtili tak, aby sa jedol hlavne hlúb. To ma ozaj prekvapilo. Vtedy sme robili nejaký šalát a do neho sme dokonca použili mladé stredné menšie lístky z kalerábov. Bolo to veľmi chutné.

Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je aj vláknina. Keďže obsahuje málo kalórii, odporúča sa aj pri diétach na chudnutie.

Kaleráb môžete spariť aj variť, či dusiť. Aj pri dlhšom varení sa nestrácajú vysoko hodnotné látky, ktoré obsahuje. Napíšeme si pár receptov, ktoré sa nám doma osvedčili. Hoci my máme radi aj len nakrájaný surový kaleráb s mrkvou a vieme ho hrumkať pri telke.

 Kalerábový šalát

2 väčšie kaleráby, 2 mrkvy, 150 g bieleho jogurtu, 1 polievková lyžica oleja, 1/2 čajovej lyžičky cukru, soľ, 1 polievková lyžica nasekanej pažítky

Kaleráby a mrkvy očistíme a nastrúhame na hrubo. Prelejeme ich v miske zálievkou urobenou z ostatných surovín. Nám chutí viac, keď do neho natrháme aj kúsky stredných kalerábových listov.

 Kalerábové hranolčeky

500 g očisteného kalerábu, 1 čajová lyžička soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia, 2 polievkové lyžice oleja

Kaleráb nakrájame na hranolčeky. Osolíme a okorením. Necháme v miske odležať asi štvrťhodiny. Pustenú šťavu zlejeme. Môžeme ju použiť do zeleninovej polievky. Hranolčeky poukladáme na papierom vyložený plech. Pierkom potrieme olejom hranolčeky. Vo vyhriatej rúre na 180°C pečieme asi 30 minút.
Hranolčeky sú vynikajúce len tak k telke. Môžeme ich podávať aj s jogurtovým drezingom.

 Kalerábová praženica

200 g očisteného kalerábu, 3 vajíčka, polievková lyžica oleja, jarná cibuľka, soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opečieme na krúžky nakrájanú cibuľu, pridáme na hrubo nastrúhaný kaleráb. Premiešame, osolíme a okoreníme. Primiešame rozmiešané vajíčka v miske. Miešame do zhustnutia. 

 Kalerábový prívarok

500 g kalerábu, dve polievkové lyžice masti, menšia cibuľa, soľ, čierne korenie, 20 g hladkej zemiakovej múky, petržIenová vňať

Na masti v hlbšej panvici popražíme cibul'u, pridáme kaleráb nastrúhaný na hrubo, posolíme, okoreníme a prikrytý udusíme domäkka. Posypeme múkou, premiešame, podlejeme horúcou vodou, povaríme a do hotového privarku vmiešame pokrájanú petržienovú vňať.
Podávame s mäsom na šťave a zemiakami.