Priam dokonalé raňajky

Pokiaľ máte voľný víkend či dovolenku a môžete si to dovoliť, určite si urobte s rodinou spoločné raňajky. Najprv si ich spolu urobte, potom poseďte a rozhovorom otvorte pekný deň. Príjemná vôňa jedla, dobrá chuť v ústach určite urobia náladu. Deň tak začnete pozitívne a s elánom.

Ponúkame vám aj dnes pár receptov na sýte a dobré raňajky, ktorými sa oplatí začať deň.

Ryžové chlebíky

Moderné chlebíky, ktoré nás doma zaujali. Na ryžový chlebík položíme plátok ošúpanej broskyne, ktorý prelejeme rozpustenou čokoládou premiešanou s trochou masla. Po vychladnutí môžeme konzumovať.

 

Hrianky

Doma sme počas víkendu zvykli robievať aj len obyčajné hrianky. Teda chlebíky opečené na troške oleja z oboch strán a potreté trochou cesnaku. Neskôr sme kúpili hriankovač a auž sme okrem cesnaku zvykli hrianky potrieť aj trochou masla a posypať posekanou pažítkou. Neskôr aj vďaka románom sme hrianky natreli aj jahodovým alebo ríbezľovým džemom a veľmi nám chutili.

Teraz náš najnovší recept. Hrianky pripravíme podľa seba a už ich len potrieme nátierkou, na ktorý si teraz napíšeme návod.

150 - 180 g syra Cottage, 1/2 avokáda, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky, soľ a mleté čierne korenie, na dozdobenie červené redkvičky alebo mladé uhorky

Avokádo pretlačíme vidličkou a zmiešame so syrom. Dochutíme korením, soľou a pažítkou. Hrianky natrieme a dozdobíme.

 

Palacinky

Alebo možno lievančeky. V posledných rokoch radšej rovievam aj z palacinkového cesta menšie hrubšie krúžky, ktoré potierame medom alebo tvarohom s medom alebo len tak lekvárom. Akosi sme si zvykli a klasické palacinky také stočené sme už veľmi dávno nerobili. Preto aj nasledujúci recept bude trochu hustejšie cesto a hoci som nazvala recept palacinky, my z neho robíme lievančeky.

100 g ovsenej múky - poviem vám, zohnať bezlepkovú ovsenú múku bolo veľmi ťažké, 250 ml plnotučného mlieka - my používame také z farmy, bez úpravy, 2 čajové lyžičky rozpusteného masla, 2 vajíčka, štipka soli,

Múku dobre preosejeme, zmiešame so soľou. Potom pridáme v miske rozmiešané mlieko s vajíčkami a maslom. Vypracujeme cesto. Necháme pár minút postáť a potom pečieme na oleji palacinky z oboch strán.

Dochutíme ich lekvárom, tvarohom alebo čo máme radi či môžeme jesť.

 

Smooty

V detstve ani pred pár rokmi sme takéto niečo veľmi nepili a na raňajky už vôbec nie. Skôr som podobné pokusy robila až vo svojej kuchyni a dávala deťom ako desiatu či olovrant. Neskôr sme si zvykli a dnes, ak sa neponáhľame, urobíme si na raňajky.

1/2 avokáda, 2 kivi, 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy alebo 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, na špičku noža nastrúhaný zázvor, väčšia hrsť čerstvých špenátových listov . najlepšie baby

Všetko spolu rozmixujeme a pijeme. Občas trošku rozriedim minerálkou a pisjeme širokou slamkou, nech je zábava.

 

Mlieko

My si chodíme kupovať mlieko do mliečneho automatu. To používame radšej. Raz sme skúsili obchodové a nebolo to také ako nám chutí klasické mlieko. Nie všetci však máme možnosť kupovať na farme alebo nie všetkým nám chutí to z farmy.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1330-napenene-mlieko

 

Nátierka šéfkuchára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/809-sefkuchar-pripravuje-ranajky

 

Kaše

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1280-ranajkove-kase