Hubert

Mám na mysli šampanské alebo sekt. To šampanské, o ktorom cisár František povedal: "Toto šampanské je lahodné!"

Viete ako vzniklo?

Pred pár mesiacmi sme sa v škole s deťmi učili o ľuďoch, ktorí nejakým spôsobom zviditeľnili Slovensko. V rámci projektu sme aj kreslili portréty týchto ľudí. Nalepili sme ich na nástenku a spolu s jednoduchými indíciami chceli od rodičov, aby hádali kto je na nich nakreslený.

Ani len pána Huberta neuhádli. Deti sa veľmi tešili, že vedeli viac ako ich rodičia. Možno aj preto som sa rozhodla napísať tento článok pre dospelých.

Tak ešte raz, viete ako vzniklo šampanské Hubert? Je to milá legenda. J. E. Hubert bol vojak francúzskej armády z čias Napoleóna. Bol ranený v Bratislave a tu ho ošetrovala krásna Paulína. Bola z toho veľká láska, vďaka ktorej zostal mladý Hubert v Bratislave. Začal pracovať vo firme Fischer a Schonbauer, ktorá vyrábala v Bratislave víno. Keďže pochádzal z francúzskej oblasti Champagne, vedel vyrábať toto bublinkové víno. Šampanské bolo aj v 19.-tom storočí veľmi drahé a patrilo k luxusu. Podarilo sa mu presadiť sa v tomto smere vo firme a začali vo firme ako prví mimo oblasti Champagne varábať šumivé víno pôvodnou francúzskou receptúrou. Už o krátku dobu sa dostalo šampanské neskôr pomenované Hubert, lebo spolu s manželkou odkúpili firmu, do zahraničia a slávilo úspechy aj v USA či Kanade.
Po znárodnení sa výroba aj vývoj šampanského preniesli do Serede a pôvodná fabrika v Bratislave bola zbúraná.

Sekt či šampanské sa podáva vo vysokých štíhlych pohároch na dlhšej stopke. Teplota by nemala klesnúť pod 5°a presiahnúť 8°. Tiež je dôležité otváranie fľaše. Malo by byť pomalé so slabo počuteľnýcm puknutím, aby sa bublinky nevyliali.

Od začiatku sa Hubert používal ako vynikajúci prípitok. Kombinoval sa výhradne s horkou čokoládou klasického typu. Neskôr sa používal aj ako doplnok k predjedlám a zeleninovým jedlám. Na začiatku sa vyrábal len v suchej verzii. Neskôr v polosuchej, ktorá je vhodná k rybe alebo hydine. A výborne dotvára chuť vyprážaných jedál. Verzie, ktoré obsahujú vyššie množstvo cukru sa spravidla používajú k hovädzine či divine. Neskôr začali červený sladký sekt podávať k zákuskom.

Už skoro od začiatku sa šampanské zvyklo podávať s jahodami. Do pohára sa vsypalo pár jahôd, ktoré sa zaliali šampanským. Pri pohári si každý mohol zobrať dlhú "špajlu", ktorou po vypití si mohol vybrať jahody. Neskôr sa podobne vsypávali aj mali, ktoré však neboli také pevné a tak väčšinou zostávali na dne pohára a nezjedli sa. Možno aj preto neskôr zvykli maliny popučiť či pretlačiť cez sitko a na dno pohárov najprv naliať šťavu z malín, ktorú dolievali šampanským.

Na ktoromsi kurze varenia sme si aj vymýšľali recepty zo šampusu. Bola to totiž taká narodeninová oslava spojená s varením. Nuž bolo šampanské a čo s ním.

Do pohárov nalejeme šampanské asi do polovice. Prilejeme do 3/4 pohára čertstvo odšľavený pomaranč a doplníme lístok mäty spolu s kúskom dužiny pomaranča. Vynikajúce!

Do pohárov nalejeme do tretiny šampanské, ktoré dolejeme do polovice ananásovým džúsom a 3/4 kubánskym bielym rumom. Nakoniec do každého pohára vlejeme asi polievkovú lyžicu šťavy z limetky.

Do mixéra dáme asi štvrťlitra ľadovej drte, 6  záhradných jahôd, asi 200 ml sektu. Rozmixujeme. Teraz vlievame do širokých pohárov na dlhej stopke, do ktorých na dno sme položili lístočky mäty.

Do mixéra dáme asi štvrťlitra ľadovej drte, tenký plátok červeného melónu bez zrniečok, asi 200 ml sektu. Rozmixujeme. Teraz vlievame do širokých pohárov na dlhej stopke, do ktorých na dno sme položili lístočky mäty.

 

Jahodové želé máva tiež vždy úspech na oslave. Skúste. 12 jahôd rozmixujeme a premiešame s polievkovou lyžicou kryštálového cukru a s asi 200 ml šampanské. Vmiešame 5 g Agar-u. Privedieme do varu nad parou za stáleho miešania. Ihneď odstavíme a vmiešame ešte asi 125 - 130 ml šampanské-ho. Vlejeme do pohárov. Necháme stuhnúť. Podávame chladené.

Podobne môžeme urobiť malinové želé. Nad parou prehrejeme asi 200 g malín, ktoré ihneď precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Vmiešame 5 g Agar-u a polievkovú lyžicu cukru. Pridáme asi 150 ml šampanské. Nad parou privedieme do varu. Ihneď odstavíme a dolejeme asi 150 ml šampanské-ho. Premiešame a vlejeme do pohárov, ktoré necháme schladiť a stuhnúť. Podávame chladené.

Na obe želé odporúčame ružové polosladké alebo červené sladké šampanské.

 

 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri