Varíme čaj

Čaj je asi jedno z najznámejších druhov nápojov na svete.

Pripravuje sa z lístkov, pukov i výhonkov rastlín či plodov. U nás je asi najviac používaný čierny čaj a zelený čaj. Kedysi sme čaj len vylohovali, ocukrili či pridali pár kvapiek citrónovej šťavy alebo krúžok citrónu. Posledné roky objavujeme však aj kombinácie týchto čajov s iným ovocím či dokonca bylinkami alebo kvetmi.

Dnes si pár z nich pripravíme. Prídu vám vhod nie len pri oslave, ale aj v chrípkovom období.

Jablkovo-zázvorový čaj

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky zeleného čaju, jednu polievkovú lyžicu na hrubo nastrúhaného zázvoru, jedno stredne veľké červené jablko nakrájané na tenké plátky a plátok citrónu. Všetko zalejeme pol litrom vody a necháme zovrieť. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať asi 10 minút. Podávame precedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.

Čaj z brusníc

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky čierneho čaju, 100 g sušených brusníc, 2 plátky pomaranča. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť, potom prikryté necháme asi 10 minút luhovať. Podávame scedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.

Pomarančovo-rozmarínový čaj

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 4 plátky ošúpaného pomaranča a čajovú lyžičku strúhanej pomarančovej kôry. Potom vložíme do hrnčeka dve vetvičky rozmarínu. Všetko zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a luhovať asi 10 minút. Vlejeme precedené cez sitko do pohárov, na ktorých dno sme položili pár sušených brusníc alebo plodov rakytníka.

Jablkovo-hrozienkový čaj

Do hrnčeka vložíme ošúpanú šupku z dvoch stredne veľkých červených jabĺk. Zasypeme tromi polievkovými lyžicami sušených hrozienok. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a následne vyluhujeme asi 10 minút. Vlejeme do pohárov scedené cez sitko.

Čajový punč

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 1 guličku nového korenia, 2 klinčeky a štipku muškátového orieška. Zalejeme asi 300 ml vody. Necháme prevrieť. Vlejeme 250 ml bieleho vína. Už len prehrejeme. Cez sitko scedíme do džbánu, v ktorom sme na dno vložili dve polievkové lyžice medu.

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri