Pečieme vianočne bezlepkovo

 Už len pár týždňov, pár dní a budú tu sviatky, ktoré zvykneme nazývať sviatkami roka - Vianoce. Sviatky, kedy si väčšina z nás dožičí oddych, uvolnenie a venuje sa hlavne rodine. Tomuto obdobiu však predchádza obdobie príprav. Pečenia, varenia, zháňania a vyrábania ozdôb.

Dnes si s nami môžete pozrieť zopár receptov - námetov vhodných pre ľudí trpiacich ochorením celiakia. Chorobou, ktorú netreba podceňovať, ale pomôcť ju ľuďom zvládnuť s úsmevom a vynikajúcimi dobrotami.

Mäkké medovníčky

1 vajíčko, 2 polievkové lyžice medu, 1 čajová lyžička mletého cukru, 150 g zmesi Novalim PK špeciál, 1 mokka kávová lyžička sódy bikarbóny

Zmiešame sypké suroviny v jendnej miske a tekuté v hrnčeku. Potom premiešame všetko. Vypracujeme cesto. Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme tvary. Položíme na papier na pečenie na pekáči a vložíme do rúry vyhriatej na 170°C. Pozorne pečieme.

Opekance

150 g mix B, 125 ml vlažného mlieka, 1/4 kocky droždia, 1 čajová lyžička oleja

Droždie necháme vykysnúť v mlieku. Primiešame olej a nakoniec v mise s mix B. Necháme podkynúť asi pol hodiny. Potom narobíme malé guličky s priemerom asi 2 cm, ktoré ukladáme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Potrieme vlažnou vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C kým, nezačnú trochu z vrchu chytať farbu. Pozor, vždy budú svetlejšie.

Spracujeme ako bežné - posypeme makom a zalejeme mliekom.

Linecké koláčiky - mňam

250 g múky UNI, 90 g mletého cukru, 150 g palmarinu, 2 žltka, 1/2 lyžičky sódy bicarbony

Všetko dobre zmiešame. V miske prikryté fóliou necháme v chladničke mierne stuhnúť asi hodinu. Potom vyvaľkáme. Vykrojíme tvary. Pečieme v rúre na 175°C asi 5 minút. Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť. Môžeme potrieť lekvárom a spojiť alebo len tak obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

Medvedie labky na mlsanie

 120 g masla (Hery|, 1 vajíčko, 1 čajová lyžička Psylia, 350 g zmesi Liana na pečenie krehkého cesta Cake mix, 1 polievková lyžica kaka Liana, 100 g pomletého cukru, 2 vanilkové cukre Liana, 60 g pomletých vlašských orechov na jemno, štipka soli

Sypké suroviny premiešame v mise. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko. Všetko dobre premiešame. Musí vzniknúť kompaktná hmota. Necháme cesto vo fólii stuhnúť asi hodinu v chlade. Potom vtlačíme do formičiek. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 8 - 10 minút. Vyberieme. Necháme dobre vychladnúť, až potom vyklápame.

Sladké žemle na raňajky ku káve či čaju

kvások: 110 ml vlažného mlieka, 1čajová lyžička cukru, 10 g droždia
cesto: 250 g Mix B, 35 g bravčovej masti, 40 g mletého cukru, 1/2čajovej lyžičky soli, 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 1 vajíčko

Zarobime kvások. Masť necháme zmäknúť a zmiešame ju so zvyšnými surovinami. Primiešame ručne kvások. Vypracujeme hladké vláčne cesto. Vytvarujeme gule alebo uzle ako sa nám páči. Necháme ich v teple vykysnúť na pekáči vyloženom papierom asi hodinu. Potrieme vlažným mliekom. Môžeme posypať makom alebo práškovým cukrom alebo necháme len tak. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 20 minút, možno 25.

Bryndzové pagáčiky na večer

250 g bryndze, 250 g masla, 300 g múky Liana Bakery mix, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1 vajíčko, soľ, strúhaný syr, sezamové semienka, mak, rasca

Z múky, bryndze, masla, vajca, prášku do pečiva a soli vypracujeme vláčne cesto. Necháme pol hodiny odpočinúť v chladničke. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme pagáčiky alebo rôzne tvary. Potrieme vajíčkom a posypeme syrom, sezamom, makom alebo  rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 15 - 20 minút.

Torta na 1. sviatok vianočný

Korpus: 4 vajíčka, 4 polievkové lyžice mletého cukru, 1 polievková lyžica oleja, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 4 polievkové lyžice pohánkovej múky
Náplň: 750 g hrudkovitého tvarohu, 200 g zmäknutého masla, 120 g mletého cukru
Poleva: 60 g kvalitnej čokolády, 50 g masla, 1 polievková lyžica smotany na varenie (môže byť aj voda|

Žĺtky vyšľaháme s cukrom a olejom. Zvlášť vyšľaháme bielky. V miske si zmiešame sypké suroviny. Po lyžiciach vlievame striedavo žĺtkovú a bielkovú zmes do sypkej a miešame. Vlejeme do silikónovej formy a pečieme pri 180°C asi 18 - 20 minút.
Po upečení, necháme vychladnúť vo forme prikryté utierkou. Až potom vyklopíme. Rozrežeme a naplníme plnkou, ktorú sme získali zmiešaním surovín. Nakoniec polejeme polevou, ktorú sme získali zmiešaním surovín vo vodnom kúpeli.

 Kvasnicový chlieb

20 g droždia, 1 dl vlažnej vody, 1 menší varený zemiak v šupke, 500 g zmesi špeciál CH Novalim, 1 čajová lyžička soli

Droždie necháme podkysnúť vo vode. Vmiešame očistený a na jemno nastrúhaný zemiak. V mise si premiešame CH zmes so soľou. Potom dobre vymiesime na hladké vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi hodinu na pomúčenej doske pohánkovou múkou prikryté utierkou. Potom preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme vlažnou vodou. Vložíme do rúry vyhriatej na 220°C. Hneď stiahneme teplotu na 200°C. Pečieme asi hodinu.

Kedysi sme piekli takto https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1150-pecieme-vianocne-bezlepkovo

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri