Kváskovanie

Dnes akési moderné. Začala som s kváskovaním ozaj dávno. Veru je to už viac ako polovicu života.  Odporučili nám nejesť jedlá z droždia, keďže viacerí z rodiny sme mali vážnejšie problémy so žlčníkom a črevným traktom.
Do dnešného dňa si pamätám, keď som podľa starých kuchárských kníh po ešte prastarej mame robila prvý kvások. Hlavne si však spomínam ako som išla zháňať ražnú celozrnnú múku.

Vtedy nebola táto múka v obchode. Regále boli plné pšeničnej múky rôznej zrnitosti či kvality. Nuž som zrno získala na družstve. Rozmixovala na robote a poďho na to. Nevydržalo mi to dlho. Okolie si robilo žarty z mojej novej "záľuby". Radšej som prestala jesť chlieb či iné kysnuté. Nuž, asi to chcelo čas, kým sme pochopili, že nie všetko staré je zlé.

Najviac ma však chytila táto časť kuchyne pred asi pätnástimi rokmi, keď sa narodila dcéra. Bola som donútená. Proste sa mi zhoršil zdravotný stav. A musela som. Postupne som prešla na bezlepkovú stravu úplne. Pšenicu sme museli vylúčiť úplne i všetky modifikované škroby a aj sóju.

Z kvásku je chlieb i iné pripravované jedlo ľahšie stráviteľnejšie a rozhodne chutnejšie. Nezaťažuje tak tráviaci trakt. Napomáha peristaltike čriev. Preto kváskový výrobok tak nenafukuje. Má nižší glykemický index. Kalorický je však rovnako. Rozhodne však takto pripravený chlieb vonia lepšie.

Moje deti nazvali výrobu kvásku TAMAGOČI.

Kvások z ražnej múky

Kvások zásadne robíme z celozrnnej múky pri izbovej teplote bez priameho slnečného žiarenia. Používame sklenené alebo hlinené nádoby dobre vyčistené prevarenou vodou. Na miešanie používame varešku z umelej hmoty, sklenenú, či nerezovú. Pozor na nádoby z hliníku či poškodené, môžu spôsobiť, že kvások nebude pracovať.

 1. deň o 6:00 - vsypeme do vyššieho skleneného pohára asi 1 polievkovú lyžicu celozrnnej ražnej múky, ktorú zalejeme asi 2 polievkovými lyžicami prevarenej vlažnej vody. Premiešame vareškou. Prikryjeme servítkou a previažeme šnúrkou, aby servítka nespadla.

 1. deň o 18:00 - vsypeme do pohára asi 1 polievkovú lyžicu celozrnnej ražnej múky, polovicu lyžičky nastrúhaného červeného jablka so šupkou, ktoré zalejeme asi 2 polievkovými lyžicami prevarenej vlažnej vody. Premiešame vareškou. Musíme získať hustotu polotuhého pudingu. Prikryjeme servítkou a previažeme šnúrkou, aby servítka nespadla.

2. deň o 6:00 - vsypeme do pohára asi 1 polievkovú lyžicu celozrnnej ražnej múky, ktorú zalejeme asi 2 polievkovými lyžicami prevarenej vlažnej vody. Premiešame vareškou. Prikryjeme servítkou a previažeme šnúrkou, aby servítka nespadla.

2. deň o 18:00 - vsypeme do pohára asi 1 polievkovú lyžicu celozrnnej ražnej múky, ktorú zalejeme asi 2 polievkovými lyžicami prevarenej vlažnej vody. Premiešame vareškou. Musíme získať hustotu polotuhého pudingu. Prikryjeme servítkou a previažeme šnúrkou, aby servítka nespadla.

3.  a  4. deň urobíme to isté ako 2. deň

5. deň o 6:00 odoberieme 2 polievkové lyžice kvásku a môžeme z nich už skúsiť robiť chlieb či iné. Do zvyšku pridáme zase 1 polievkovú lyžicu ražnej múky a trošku jablka a vody. Premiešame do hustoty polotuhého pudingu. Od tohoto dňa už kŕmime kvások len ráno. Raz za týždeň pridáme kúsok jablka.

Kvások bude stúpať v pohári hore a vytvárať krásne bublinky. Nezľaknite sa, od rána do večera a naopak, vždy zredne.

Ak pečieme chlieb len raz za týždeň, môžeme kvások uzavrieť viečkom a vložiť do chladničky na miesto, kde najmenej chladí. Ak pečieme chlieb každý druhý deň, môžeme nechať kvások vonku.

Recepty na chlebíky na našej webke https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb 

 

Kvások zo zmesi Mix B či pohánkovej celozrnnej múky

Urobíme úplne rovnako ako ražný kvások. Nečakajte však také veľké bublinky. A kvások z oboch týchto múk býva dobrý zvyčajne až po siedmich dňoch.

 

 

Kvásky, ktoré sme robievali v minulosti, nájdete ich na našom webe.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/652-ako-pripravime-tradicne-kvasky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/543-dnes-trochu-o-vareni 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1258-kvaskovy-bezlepkovy-chlieb

 

A kvásky z droždia viete urobiť správne?

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/650-ako-urobime-dobry-kvasok

 

Z kvásku môžeme pripraviť nie len chlieb, aj sladké briošky, lievance i moravské koláče. Odporúčame vám však používať ozaj vlažné mlieko a kvasiť na teplom mieste. Kysnutie bude trvať dlhšie ako kysnutie z droždia.

Lievance z pohánkového kvásku https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/552-lievance-z-kvasku

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri