Čo na štedrú večeru

Tento rok ste sa rozhodli zostať doma a nejdete do žiadneho hotela, kde vám zorganizujú celé sviatky? Alebo idete spolu s celou rodinou do hôr na chatu a lyžovať či inak sa zimne vyžiť? Zostávate doma a trávite sviatky s rodinou doma vo svojeje obývačke? Čo podávať na štedrý deň či vianočné sviatky? Inšpirujte sa u nás.

Ponúkame vám námety na polievky, hlavné jedlá i koláčiky či iné dobroty na mlsanie.

Hríbovica

 4 veľké zemiaky polomúčneho typu, 200 ml smotany na varenie alebo plnotučného mlieka, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica zemiakovej múky, 20 g masla, 50 g sušených húb alebo 100 g čerstvých húb, 2 čajové lyžičky pomletého krupicového cukru, rasca, soľ, kôpor

Huby sme mali namočené cez noc alebo apoďn 4 hodiny. Zlejeme ich z vody - precedíme. Vlejeme do dvojnásobne väčšieho množstva vody a uvaríme do mäkka na miernom plameni. Zemiaky nakrájané na kocky varíme v osolenej vode v inom hrnci asi 10 minút. V miske si vymiešame smotanu a múku. Vlejeme za stáleho miešania do zemiakov, necháme prevrieť. Varíme ešte asi 5 minút na miernom plameni. Odstavíme a vtedy vmiešame scedené huby, cukor, maslo, citrónovú šťavu a nakoniec posekaný kôpor.

alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/117-vianocna-hribovica

 

Kapustnica

500 g pliecka, 500 g kyslej kapusty, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 veľké cibule, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, mletá červená paprika, bobkový list

Mäso vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme bobkový list, celé nové a celé čierne korenie, mletú červenú papriku, cesnak a očistené cibule nakrájané na štvrťky. Varíme asi hodinu.
Kým sa nám varí mäso, oddelíme si od seba kapustu a jej vodu. Vo varení ich použijeme zvlášť.
Vývar z mäsa zlejeme a zachytíme v inom hrnci. Do tejto vody-vývaru vsypeme scedenú a nakrájanú kapustu. Varíme ju asi hodinu. Potom pridáme nakrájané pliecko na menšie kúsky a dolejeme vodu z kapusty. Dochutíme soľou a prípadne nejakým mletým korením.

Lepšie chutí, ak ste ju uvarili pred obedom a po prihriatí jedli až pod večer.

alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/553-jednoducha-kapustnica

 

 

Vianočný kapor

 1 vypytvaný kapor bez plutiev, 3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 100 g masla, 2 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 2 bielky, 1 polievková lyžica morskej hrubozrnnej soli

Maslo vymiešame s posekanými na jemno strúčikmi cesnaku a na jemno posekanou petržlenovou vňaťou. Vnútro kapra vytrieme touto zmesou. Necháme asi asi 2 polievkové lyžice zmesi na záver. Kapra položíme do hlbšieho pekáča jemne vytretého maslom. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho premiešame so soľou. Touto zmesou potrieme povrch kapra. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 30 - 35 minút. Pekáč z rúry vyberieme a prikryjeme utierkou. Necháme asi 10 minút odpočívať. Potom odstránime kožu. Nakrájeme na kúsky, ktoré položíme na servírovací tanier. Pokvapkáme šťavou z citróna. Na tanieri polejeme rozpusteným ochuteným maslom, ktoré sme si nechali na začiatku.

alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby/146-kapor-na-citrone

 

Zemiakový šalát

8 zemiakov strednej veľkosti nie múčneho typu, 2 vajíčka uvarené na tvrdo, 150 g mrazeného hrášku, 150 g mrazenej Baby mrkvy,  2 väčšie kyslé uhorky alebo sladko-kyslé uhorky, 225 g domácej majonézy, asi 6 polievkových lyžíc z nálevu z uhoriek, soľ, cukor, mleté čierne korenie

Zemiaky uvaríme v šupke v neosolenej vode asi 12 minút. Vyberiema a ošúpeme. Nakrájame - my máme radi kolieska. Vložíme ich do veľkej šalátovej misy. Mrkvu s hráškom vsypeme do neosolenej vody a povaríme asi 5 minút. Následne scedíme, ale zachytíme vodu. Môže sa stať, že ju budeme potrebovať na rozriedenie šalátu. Mrkvu s hráškom vsypeme na zemiaky do misy. Pridáme na kolieska nakrájané vajíčka a na zentké kolieska alebo polkolieska uhorky. Zalejeme zmiešanou majonézou s uhorkovou vodou. Zľahka všetko premiešame. Necháme chvíľu všetko postáť a až potom dochucujeme koreninami.
Šalát podávame chladený.

alebo https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty/118-vianocny-salat 

 

Zázvorníčky

560 g hladkej múky T650, 500 g pomletého cukru, 4 vajíčka veľkosti M, 5 g kypriaceho prášku, 2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Všetko dobre zmiešame do hladkého cesta. Vyvaľkáme a vykrojíme tvary, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Necháme ich plechy asi 24 hodín ležať. Potom pečieme pri teplote 200°C a pečieme asi 8 - 9 minút. Mali by zružovieť okraje.

Orieškové keksy

250 g mletých lieskových orieškov, 2 polievkové lyžive mletého cukru, 1 polievková lyživa kakaa na pečenie, 250 g masla, 300 g hladkej múky T650, 2 polievkové lyžice smotany na varenie

Orechy na suchej panvici opečieme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si v mise zmiešame kakao s cukrom a maslom. Pridáme oriešky, múku a smotanu. Všetko dobre premiesime do cesta, ktoré necháme zabalené v potravinárskej fólii odležať asi pol hodiny. Potom vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a vykrojíme kolieska, ktoré pečieme na pekáči vyloženom papierom vo vyhriatej rúre na 160°C asi 10 cm.

Raňajkové žemle

500 g polohrubej múky, 1/2 kocky čerstvého droždia, 300 ml teplého plnotučného mlieka, 1a1/2 polievkovej lyžice oleja, 1a1/2 polievkovej lyžice kryštálového cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 vajíčka

Z mlieka a droždia urobíme kvások. Zatiaľ si premiešame v mise suché suroviny. Do kvásku vmiešame olej a vajíčka. Všetko v mise na miesenie cesta spojíme do pekného vláčneho cesta. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto podelíme na osem častí. Z každej časti urobíme guľu a položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť kým sa rúra nevyhreje na 200°C. Gule postriekame vodou. Potom pekáč vložíme do rúry a pečieme asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 180°C a pečieme ešte asi 20 minút.

 

 

Čo sme ponúkali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1165-varime-vianocne

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri