Vynikajúce polievky

Polievky boli od detstva mojim obľúbeným jedlom. Ako malá, ešte škôlkarka, som milovala piť vývar zo šálky. Keď som bola chorá či smutná, bol to liek, ktorý mi robievala prastará mama. Neskôr som v takom období mávala chuť na hovädzí vývar s domácimi rezancami. Taký husty v tanieri, že stála lyžica. Vždy som zjedla najprv vývar a potom rezance podobne ako špagety. Do dnes si pamätám ako to rozčuľovalo moje okolie. Pri prechladnutí je to podľa mňa najlepší liek.

 Neskôr som si zvykla - na vysokej škole - robievať veľmi hudté zemiakové či zeleninové polievky, ktoré som si nosila na desiatu na prednášky. V škole som bývala do popoludnia a potom na brigádu do večera. Takto sa mi to zdalo rozumnejšie.

Nuž k tým polievkam. Ďalej ponúkam pár receptov, ktoré mi chutia počas prechladnutia či chrípky.

 

Cesnaková

1 hlavička cesnaku, 6 zemiakov nakrájaných na kocky, 1 polievková lyžica masla alebo oleja, 1 čajová lyžička mletej rasce, 2 polievkové lyžice zemiakovej múky, 1,5 litra vývaru, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka. Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju mletým čiernym korením, rascou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Zázvorová

4 mrkvy, 250 ml smotany na varenie, asi 750 ml zeleninového vývaru, 1 menší zeler, 1 veľká žltá cibuľa, 3 - 5 strúčikov cesnaku, 1 veľký zemiak, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica na jemno nastrúhaného zázvoru, soľ, pažítka

Na jemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji. Mrkvu, zeler a zemiak nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu pridáme ku cibuli. Zalejeme vývarom. Necáme zovrieť. Vsypeme zázvor a pretlačený cesnak. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi štvrťhodiny. Odstavíme a rozmixujeme. Pridáme smotanu a znova necháme prevrieť. Podávame posypané čerstvo nakrájanou červenou cibuľou na tenké polkolieska.

Bryndzová

2 veľké zemiaky, 1 veľká cibuľa, 1200 ml vody, 200 g pravej ovčej bryndze, trošku soli, trošku mletého čierneho korenia, 1 polievková lyžica posekanej pažítky a 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate 

Zemiaky nakrájame aj cibuľu na menšie kúsky a necháme vo vode uvariť asi 10 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Zľahka vmiešame po troche bryndzu. Necháme prehriať, ale už nevaríme. Podávame posypané pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

 Moja obľúbená závarka

100 g syra – polotvrdého, 100 g kukuričnej krupice, 70 g masla, 1 vajce, bylinky podľa chuti, soľ

Vymiešame cesto, z ktorého si vypracujeme guličky s priemerom asi 2 cm. Vhodíme ich do vriaceho vývaru a varíme na miernom plameni asi 10 minút.

Vývar pri prechladnutí

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/834-ako-mozeme-podavat-hovadzi-vyvar 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri