Tortové korpusy

Kedysi sme robievali veľmi často jednoduché torty skoro každú nedeľu. Dnes už ich nerobíme tak často. Zostali sme však pri korpusoch. Upečieme ich a len prežeme a potrieme lekvárom alebo necháme aj len tak a raňajkujeme s kávou či šľahaným mliekom. Občas ich dokonca vlejeme do bábovkovej formy a upečieme ako bábovku či v malých formičkách ako muffin. Proste sme si to zjednodušli alebo si pečieme to, čo nám z tých tôrt najviac chutilo.

Verzia 1

6 bielkov, 6 polievkových lyžíc zomletého cukru, 6 polievkových lyžíc polohrubej múky, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Bielky vyšľaháme do tuha. Vmiešame ručne zmiešanú múku s cukrom a sódou bikarbónou. Vlejeme do formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 30 minút.
Korpus teraz radšej pečieme v menších okrúhlych formičkách. Potom je vhodný aj na desiatu do školy.

 

Verzia 2

3 vajíčka, 320 g hladkej múky T650, 180 g práškového cukru, 3 polievkové lyžice kakaa na pečenie, 200 ml oleja, 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme penu. Vlejeme po lyžiciach olej a stále šľaháme. V inej miske sme si zmiešali múku s kakaom a teraz ju zmiešame so žĺtkovou penou. Nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh. Vlejeme do vyššej formy. Vložíme do rúry zohriatej na 160°C a pečieme asi 30 minút.
Tento korpus milujeme upečený ako minibábovky na desiatu do školy.  Občas ako väčšie muffin.

 

Verzia 3

4 vajíčka, 120 g cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice kakaa, 120 g polohrubej múky

Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. V miske si zmiešame múku s kakaom a práškom do pečiva. Po lyžiciach sypkú zmes vmiešavame do vajíčkovej zmesi. Vystelieme si formu papierom na pečenie. Vlejeme do nej cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Skontrolujeme špajlou či je dobre upečené.
Väčšinou pečieme pečieme v menších formičkách. po upečení prelejeme horkou čokoládou. Takto chutili aj na detskej party.

 

Čo sme písali kedysi?

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/875-ponuka-receptov-na-zakladne-cesto