Zázvorové varenie

Už je jeseň v plnom prúde. V tomto období ešte viac dbáme na príjem vitamínov či iných látok, aby nás obišla chrípka alebo aspoň nejaká zložitejšia verzia. V tomto období sa viac vraciame aj ku klasickým bylinovým čajom a u nás ku zázvoru.

Zázvor je nenápadná rastlina, ktorá v posledných rokoch prežíva svoj búúm a návrat do našich kuchýň. V minulosti ho naše prastaré mamy volali ďumbier. V mojom detstve sme ho skôr poznali ako sušené mleté korenie do vianočných koláčov.

 Čo je to?

 Je to koreň, ktorého farba môže byť mliečne biela, žltá až ružpvkastá. Je pokrytý svetlohnedou tvrdou šupkou. Jej hrúbka závisí od mladosti nazbieraného koreňa.

Uchovávanie

Vložíme do papierového vrecka a vložíme do chladničky na miesto, kde najmenej chladí. Ak bol koreň mladý, môže vydržať takto - pravdaže, ak ho nespotrebujete - aj týždeň. Ak zázvor ošúpeme a nastrúhame na hrubo a zabalíme do potravinárskej fólie, môžeme ho vložiť aj do mrazničky.

Varenie so zázvorom

K čomu sa hodí? K mäsu kuraciemu i bravčovému. Ak chcete robiť napríklad kuracie kúsky na zázvore, opečte na rozohriatom oleji kúsky zázvoru asi minútu, vyberte zázvor a opečte mäso. Získa vynikajúcu jemnú zázvorovú chuť a zároveň vám nebudú kúsky tvrdého zázvoru zavadzať v mäse.

K zelenine napríklad k cibuli, mrkve, tekvici, ryži, paradajkám ale aj k melónu.

Rozdiel medzi sušeným a čerstvým zázvorom

Kedysi sme do zázvorníkov na 400 g múky dávali polovicu mokka kávovej lyžičky sušeného zázvoru. Dnes ju radšej nahradím jednou polievkovou lyžicou čerstvo nastrúhaného na jemno. Čerstvý zázvor môže mať veľmi odlišnú chuť. Preto nie vždy je vhodné nahradiť v recepte sušený.

 

Zázvor - výrazný ostrý korenistý koreň - sa výrazne používa hlavne v ázijskej kuchyni. My sme ho poznali skôr ako čaj či korenie do vianočného pečiva. Dnes sa aj naša kuchyňa mení a zázvorový koreň môžeme kúpiť v obchodoch celoročne. V období prechladnutia ho mám rada aj v polievke.

 

Zázvorový čaj

500 ml vody, asi 6 tenkých plátkov čerstvého zázvoru, 1 polievková lyžica medu, asi 3 krúžky citróna bez šupky

Zázvor vložíme do hrnčeka a zalejeme vodou. Necháme pod pokriavkou zvrieť. Ihneď odstavíme a necháme asi štvrť hodiny luhovať. Potom vmiešame med a vhodíme mierne vytlačené citrónové krúžky. Cez sitko vlejeme do hrnčekov a podávame.

 

Kokosová polievka so zázvorom

2 polievkové lyžice oleja, 2 väčšie mrkvy, 1/2 čajovej lyžičky kari korenia, 1 stredne veľká biela cibuľa, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mlieka, 1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru na jemno, citrónová šťava, soľ, mleté čierne korenie

Na oleji orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, posypeme kari korením a premiešame. Opečieme asi 5 minút. Pridáme vývar a mlieko. Vmiešame zázvor. Varíme asi 10 minút.  Rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením. Podávať môžeme ozdobené kúskom mrkvy a plátkom citróna.

 

Už sme o zázvore písali

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1060-varime-so-zazvorom 

Ako si ho vypestovať doma

https://www.kvetinky.eu/bylinky-za-oknom-a-vonku/dumbier-zazvor-ginger

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri