Šošovica, hrášok, fazuľa

Tak sa to nejako spieva v pesničke. Či?

Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Okrem toho majú ešte jedno významné plus - výborne zasýtia aj v menšom množstve. Hlavne teraz na jeseň je ich sezóna v kuchyni a my nemôžeme vynechať pár receptov. Ponúknite sa z nášho výberu.

 Recepty sú vhodné podľa našich skúseností na jesenné či zimné chvíle na chate či záhrade, kedy pri výletoch či práci nemáte čas jesť 5-krát denne.

Fazuľová polievka so smotanou

250 g suchej strakatej fazule, 2000 ml vody, 1 čajová lyžička mletej červenej údenej papriky, 4 bobkové listy, 4 väčšie zemiaky, 500 ml kyslej smotany čo najhustejšej, 200 ml plnotučného mlieka, 3 polievkové lyžice zemiakovej múky, soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu prepláchneme. Vsypeme do kuchty, pridáme bobkový list, papriku, mleté korenie a zalejeme vodou. Necháme v kuchte variť asi 15 minút. Potom vsypeme nakrájané zemiaky a varíme už pod bežnou pokrievkou asi 10 minút. V miske si vymiešame smotanu, mlieko a múku. Vlejeme do miesrne vrúcej polievky. Miešame, aby nevznikli hrudky. Necháme prevrieť asi 5 - 6 minút. Až po odstavení solíme.

Fazuľová polievka s kyslou kapustou

 200 g suchej veľkej fazule, 1000 ml vody, 1000 ml zeleninového vývaru, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 5 - 6 zemiakov, 200 g údenej klobásy na varenie, 500 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

Do kuchty vsypeme fazuľu, cesnak nakrájaný na tenké plátky, bobkové listy, rascu. Zalejeme vodou a vývarom. Uzatvoríme kuchtovú pokrievku a necháme variť asi 15 minút. Potom odkryjeme pokrievku. Vmiešame nakrájanú kyslú kapustu a na kolieska pokrájanú klobásu. Dolejeme asi 200 ml vody a pod odchýlenou pokrievkou varíme asi pol hodinu. Premiešame a prípadne pridáme vodu, ak nám veľa vyvrelo. Potom pridáme nakrájané zemiaky na menšie kúsky a varíme ešte asi 10 minút. Odstavíme a prikryjeme pokrievkou. So soľou premeišavame až tesne pred podávaním.

Šošovicová polievka s mrkvou

1 stredne veľká žltá cibuľa, asi 2 polievkové lyžice oleja, 4 veľké mrkvy, 150 g šošovice, 1 nožička údenej klobásy na varenie, 2000 ml vývaru, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice Solamilu, mletá údená červená paprika, soľ. 

Na drobné kúsky nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme na tenké kolieska alebo polkolieska nakrájanú mrkvu a pár minút opečieme. Pridáme prepláchnutú a osušenú šošovicu. Premiešame a ešte minútku-dve opečieme. Posypeme mletou paprikou, premiešame. Zalejeme vývarom a pod pokrievkou varíme asi pol hodiny. Na oleji si na panvičke opečieme na tenké kolieska nakrájanú klobásu. Posypeme solamilom a premiešame. Vlejeme do mierne vriacej polievky, premiešame. Vsypeme nakrájané zemiaky a povaríme ešte asi 10 minút. Potom odstavíme, dochutíme soľou a korením. Prikryjeme pokrievkou a necháme pôsobiť až do podávania.

 

Túto mlsotu poznám už dávno. Vždy som ju robila s mäsom nakrájaným na menšie kocky a podávala ako hustú polievku - guláš. Posledný rok však som ju začala robiť ako píšem nižšie. Takto je vhodnejšia aj ako slávnostné jedlo.

Zapečené mäso so šošovicou

 500 g bravčového pliecka, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g údeného syra, 200 g červenej šošovice, mäsový vývar, olej, tymián, soľ, mleté čierne korenie

Bravčové rezne opláchneme a osušíme. Osolíme a okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu na kolieska alebo polkolieska a na plátky nakrájaný cesnak. Mäso prudku opečieme z oboc strán na tomto výpeku. Podlejeme vývarom. Pod pokrievkou varíme asi hodinu. Pridáme prepláchnutú šošovicu, prípadne dolejem vývar. Na vrch položíme pár vetičiek tymiánu a pod pokrievkou povaríme ešte asi 5 minút. Odstavíme. Tymián vyberieme a vmiešame na jemno nastrúhaný syr.

Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.

 

Túto dobrotu som objavila len pred časom. Ponúkala som ju hlavne v mužskom kolektíve. Bola vynikajúca ku pivu.

Nátierka z bielej fazule

300 g bielej fazule uvarenej len vo vode, 1 väčší strúčik cesnaku, 1 čajová lyžička tymiánu, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, soľ, mleté čierne korenie

Všetko rozmixujeme. Prípadne pridáme trochu vody, v ktorej sme varili fazuľu - mala by to byť voda, ktorá sa varila a teraz je vychladnutá. Vodu pridávame podľa potreby, aby bola nátierka natierateľná.

Podávame natreté na celozrnnom pečive a ozdobené paradajkou a čerstvým tymiánom.