Závarky a vložky do polievok

Asi takto volala rezance, halušky či iné guličky a štvorčeky či vrtuľky, ktoré si dávame do vývaru alebo zeleninovej či fazuľovej polievky, moja stará i prastará mama.

Vložky aj závarky zavárame a vkladáme do hotových mäsových, zeleninových polievok. Môžeme však závarky ako napríklad rezance či vrtulky urobiť aj len v slanej vode a ponúkať tak, že si každý zoberie na svoj tanier čo chce a v akom množstve a preleje vývarom zase v akom množstve chce. Tak nepríde k rozvareniu cestoviny či znehodnotenie vývaru, ktorý môžeme potom - ak sa nespotrebuje - odložiť do chladu či mrazu.

Rezance

1 vajíčko veľkosti M rozmiešame vidličkou alebo metličkou v miske do penista. Vmiešame asi 100 g krupicovej múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na doske. Necháme asi pol hodiny obschnúť. Pričom v polovici otočíme. Potom nakrájame na rezance alebo ručne alebo strojčekom. Môžeme uvariť v polievke.

Strúhanka

1 vajíčko veľkosti M rozmiešame vidličkou alebo metličkou v miske do penista. Vmiešame asi 100 g krupicovej múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme obschnúť na doske aspoň hodinu a môžeme uvariť v polievke.

Kvapkané cesto

1 vajíčko veľkosti M, 50 g krupicovej múky a 1 polievkovú lyžicu vody dobre premiešame do hustejšieho cesta. Necháme asi pol hodinu postáť. Potom lejeme lyžičkou do vriacej polievky po troche.

Krupicové knedličky

1 vajíčko veľkosti M, 12 g masla, 50 g krupice, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Žĺtok vyšľaháme s maslom, pridáme krupicu, korenie. Pridáme sneh z bielku s trochou soli. Nakoniec vmiešame posekanú petržlenovú vňať. Necháme stáť asi pol hodinu. Potom lyžičkou vykrajujeme malé knedličky, ktoré vkladáme do vriacej polievky. Prevaríme asi 2 - 3 minúty. Potom odstavíme.

Pečeňové knedličky

100 g pečene, 1 vajíčko, mleté čierne korenie, strúčik cesnaku, 20 g cibule, štipka majoránky, 20 g krupicovej múky, 20 g strúhanky - veľmi jemnej

Pečeň umyjeme a pomelieme alebo dobre rozsekáme. Primiešame vajíčko, korenie a postrúhaný cesnak s cibuľou. Dobre premiešame. Pridáme krupicu a strúhanku. Necháme postáť asi štvrťhodinu. Potom do vriacej polievky lyžičkou vkladáme drobné knedličky. Necháme prevrieť asi 5 - 7 minút.

Knedličky starej mamy

1 žemľa, 2 polievkové lyžice vlažného mlieka, 1 vajíčko, 10 g masla, mleté čierne korenie

Žemľu pokrájame na menšie kúsky a prelejeme mliekom. Necháme chvíľu postáť, aby sa žemľa zmľandravela. Rozmietame ju vidličkou. Vmiešame vajíčko, rozpustené maslo, soľ a mleté čierne korenie. Ak je cesto veľmi riedke, primiešame trochu strúhanky. Vytvoríme guličky s priemerom asi 3 cm. Vyvaríme v slanej vode asi 4 minúty. Vyberieme dierovanou naberačkou do tanierov, kde ich prelejeme vývarom a podávame.

Vyprážaný hrášok

1 vajíčko veľkosti M, 100 ml mlieka izbovej teploty, soľ, 80 g krupice, olej na vyprážanie

Vajíčko rozšľaháme metričkou. Mierne ho osolíme. Primiešame mlieko a vsypeme krupicu. Necháme asi pol hodinu stáť. Zatiaľ si rozpálime olej na panvici. Olej musí byť vo vyššej panvici a vyššia vrstva. Do oleja cez obrátené strúhadlo vlievame po troške cesto, ktoré tvorí ak je všetko v poriadku guličky alebo veľmi podobné tvary. Po vypražení cesto vyberieme dierovanou naberačkou a necháme vychladnúť. Táto vložka do polievky sa vsype až do taniera s polievkou na stole, aby sa nerozmočila.

Mäsové knedličky

300 g mletého vareného mäsa, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, mletý zázvor, 1 polievková lyžica masla, strúhanka na zahustenie

Všetko zmiešame. Vytvoríme guličky s priemerom asi 3 cm. Vložíme ich do vriacej vody a uvaríme asi 5 minút. Potom vyberieme a vložíme do vriacej polievky, prikryjeme a polievku odstavíme. Knedličky dôjdu.

 

 V našom receptári nájdete

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/270-krupicove-halusky-do-polievky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/5-halusky-kysnute 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri