Koláčiky na posedenie s priateľmi

Na jeseň pri posedení s priateľmi a rodinou v záhrade či grilovačke prídu vhod aj mlsoty z cesta. Výborné sladké i slané koláčiky, ktoré doplnia energiu, umocia priateľskú atmosféru.

A v neposlednom rade ochutnáte nové či staršie už zabudnuté recepty či recepty, čo vy doma nerobievate. Povymieňate si názory na rôzne kulinárske relácie v televízii i moderných kuchárov a zaspomínate na tie zo svoho detstva. Ako aj ja teraz na moje obľúbené medové rezy.

Dúbravské piškótové rezy

na cesto: 300 g hladkej múky T650, 100 g masla, 50 g práškového cukru, 1 polievková lyžica kakaa, 1 vajíčko, 20 g droždia, 100 ml mlieka
na plnku: 1000 ml plnotučného mlieka, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 polievkových lyžíc hrubej múky, 250 g masla, 200 g okrúhlych piškót, 200 ml Umu
Najprv si pripravíme kvások na cesto. Potom do neho vsmiešame ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme na dve časti a na tenko vyvaľkáme. Pečieme na dvoch veľkých plechoch.
Na plnku si najskôr uvaríme tuhý puding. Ešte do teplého vmiešame maslo a Um. Natierame na cesto na jednom plechu. Poukladáme piškóty na husto a zvova pretrieme krémom. Prikryjeme druhým cestom. Povrch môžeme preliať čokoládovou polevou. Celý - takto pripravený - koláč necháme stuhnúť v chlade. Potom krájame.

Medové rezy

na cesto: 50 g hladkej múky T650, 150 g práškového cukru, 50 g masla, 2 vajíčka, 2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny,
na plnku: 500 ml mlieka, 3 polievkové lyžice hrubej múky, 1 žĺtok, 1 vanilkový struk, 250 g masla, 200 g práškového cukru  a marhuľový lekvár
Najprv si pripravíme cesto. Mlieko s cukrom, medom a vajíčkami uvaríme v hustejší puding. Odstavíme a vmiešame maslo. Pridáme do múky a vyrobíme cesto. Rozdelíme ho na štyri časti. Vyvaľkáme na veľký plech. Každú zvlášť upečieme a necháme vychladnúť.
Za ten čas si pripravíme plnku. Mlieko s vnútrom vanilkové struku uvaríme. Vmiešame žĺtok, múku. Necháme vychladnúť. Po schladnutí spojíme s cukrom  a maslom.
Vychladnuté medové pláty plníme. Najprv dva spojíme lekvárom. Necháme odpočívať, aby sa dobre spojili. Na stôl si položíme tretí plát. Potrieme ho plnkou. Na toto položíme spojené pláty lekvárom. Potom zase potrieme plnkou a prikryjeme posledným plátom. Môžeme poliať roztopenou čokoládou. Necháme v chlade dobre stuhnúť. Krájame až potom.

Rožteky

300 g masla, 150 g práškového cukru, 350 g hladkej múky špeciál, 1 žĺtok, 50 g kakaa
Vypracujeme dobré cesto. Ušúľame valčeky, ktoré mierne ohneme. Poukladáme na suchý plech a pečieme vo vyhrietej rúre na 180°C.

Kokosové ježe

6 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 200 ml oleja, 12 polievkových lyžíc teplej vody, 300 g polohrubej múky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, sneh zo 6 bielkov
na polevu: 30 g kryštálového cukru, 15 polievkových lyžíc vody, 100 g masla, 2 polievkové lyžice kaka, 1 dl Umu, 200 strúhaného kokosu
Žĺtky zmiešame s cukrom na hustý krém. Pridáme olej a teplú vodu po troche za stáleho miešania. Potom múku s práškom do pečiva a nakoniec ručne vmiešame sneh. Vlejeme do vyššieho pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Odskúšame ihlicou, či je upečené.
Urobíme si polevu. Uvaríme cukor s vodou. Po vychladnutí vmiešame maslo, kakao a Um.
Upečené cesto nakrájame na kvádriky. namáčame ich v poleve a obaľujeme v kokosovej.

Výborné košíčky

210 g hladkej múky T650, 50 g orechov, 1 vajíčko, 100 g masla, 80 g práškového cukru, 1 polievková lyžica kakaa
Všetko zmiešame a vypracované cesto vtláčame do 1/3 formičiek košíkov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Po vychladnutí vyklopíme. Môžeme plniť ľubovoľným krémom.

Slané drobnosti

300 g hladkej múky špeciál, 300 g Hery, 7 polievkových lyžíc vína, 1 čajová lyžička soli
Vypracujeme cesto, ktoré necháme stuhnúť na chvíľu v chlade. Potom vyvaľkáme pod fóliou. Vykrojíme tvary, ktoré na plechu pretrieme vodou a posypeme rascou a kryštálikovou soľou. Pečieme pri 200°C do ružova.

Slané tyčky

400 g hladkej múky T650, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 170 g masla, 20 g droždia, 50 mlmlieka, soľ, rasca
V mlieku si urobíme z droždia kvások. Premiešame ho so žĺtkom a vmiešame spolu so zmäknutým maslom do múky. Vypracujeme cesto. Z cesta ušúľame tyčky, ktoré ukladáme na suchý plech. Potrieme ich žĺtkom, osolíme a orascujeme. V prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 asi 15 minút. Podľa veľkosti.