Letné konzervovanie

Aj najhorúcejšie leto sa raz pominie. Dobrá gazdinka myslí dopredu. Myslí na jeseň a zimu. Aj keď dnes už môžeme aj v zme kúpiť akúkoľvek zeleninu či ovocie v obchode, predsa len v lete sú paradajky, jahody aj ostatné chutnejšie. Premeňme ich teda spolu na špeciality v sklenených pohároch, ktoré budeme v zime vyjedať. Alebo ich pekne upravené môžeme darovať susede k sviatku.

V nasledujúcom článku vám ponúkneme recepty, ktoré mala rada moja prastará mama.

Nakladané uhorky

 Do skleneného pohára s objemom 750 ml vložíme na dno 2 zrnká nového korenia, 3 zrnká celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 kávovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžice krupicového cukru, 3 štamperlíky - vtedy mal štamperlík 5 cl - octu. Mierne premiešame. vložíme menšie uhorky nakladačky, ktorým sme mierne narezali oba konce, aby nálev lepšie prešiel uhorkami. Zalejeme vodou. Pohár uzavrieme a sterilizujeme. Vložíme do hrnca, do ktorého nalejeme vodu do výšky asi 5 cm. Prikryjeme pokrievkou a necháme zovrieť. Necháme variť asi 5 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Podobne môžeme sterilizovať aj drobné cibuľky alebo obvarené a očistené huby.

Lečo na surovo

Do pohára s objemom 750 ml nakrájame dve papriky na krúžky, stredne veľkú cibuľu na kolieska lebo polkolieska a na osminky 3 stredne veľké pevnejšie paradajky. Zasypeme 1 čajovou lyžičkou soli a pridáme štipku mletého čierneho korenia. Pohár uzavrieme. Vložíme ho do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do výšky 5 cm pohára. Prikryjeme hrniec. Necháme zovrieť a prevrieť asi 8 - 10 minút. Potom odstavíme a necháme ešte v hrnci vychladnúť.

 Zaváraná tekvica na prívarok

Do pohára s objemom 750 ml vsypeme na rezance nastrúhanú tekvicu. Na povrch položíme trochu kôpru a posolíme 1 čajovou lyžičkou soli. V pohári si zmiešame 1.5 dl vody s 1 čajovou lyžičkou octu. Touto zmesou zalejeme tekvicu. Pohár uzavrieme, mierne pretrepeme. Vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha do výšky asi 5 cm pohára. Hrniec prikryjeme a necháme zovrieť. Prevaríme asi 5 minút. Odstavíme. Potom necháme vychladnúť.

Zeleninová zmes na vianočný šalát

 Do pohára s objemom 350 ml na dno vlejeme 1 čajovú lyžičku repkového oleja, 1 zrnko nového korenia, 1 zrnko čierneho korenia. Do tretiny výšky vsypeme na kocky nakrájaný zeler, potom do druhej tretiny výšky nasypeme na kocky nakrájanú mrkvu a nakoniec hrášok. Zalejeme nálevom, ktorý sme získali zmiešaním 20 cl octu, 40 cl vody, 5 g cukru, 2 g soli. Zaliate nálevom uzavrieme. Vložíme do hrnca s vodou tak, aby siahala do výšky 5 cm. Hrniec prikryjeme. Necháme prevrieť asi 5 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

 Zelenina ako príloha

Načistíme si kaleráb, mrkvu, karfiol. Nakrájame na kocky a premiešame v miske. Vsypeme do pohára s objemom 750 ml. Zasypeme 1 čajovou lyžičkou soli a pridáme 2 zrnká nového korenia.Zalejeme vodou. Vložíme do hrnca s vodou tak, aby siahala do výšky 5 cm. Hrniec prikryjeme. Necháme prevrieť asi 5 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

 

Hľadať

Odkazovač

kristina

poprosim vas abi ste mi dali papiere pre rocnik 123456 taki rocnik proism

15/04/2024 - 09:24
kristina

poprosim vas ja bi som potrebovala papiere pre deti

15/04/2024 - 09:23
lo

.

11/04/2024 - 18:26
monkva

:)

10/04/2024 - 12:18
silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2

Zrušiť

Partneri