Raž

Raž pochádza zo strednej Ázie. Na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne. Dnes v kombinácii s pšeničnou múkou. V minulosti hlavne s ovsenou.
Ponúkame vám zopár receptov.


 Zemiakové placky

100 g nastrúhaných surových zemiakov aj s vodou, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletej červenej papriky, medzi prsty mletého čierneho korenia, postrúhaná malá cibuľa, postrúhaný jeden strúčik cesnaku

Všetko dobre premiešame a necháme stáť asi pol hodinu, aby múka nabrala objem. Ak sa nám zdá cesto riedke, pridajte 1 - 2 polievkové lyžice pšeničnej celozrnnej múky. Placky pečieme na oleji z oboch strán.

Ražné žemle

100 g uvarených a popučenách zemiakov, 100 ml vody, v ktorej sme uvarii zemiak, 1/2 čajovej lyžičky soli, 100 g pšeničnej múky celozrnnej, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1 ´žĺtok, 20 g droždia

Vo vode rozmiešame žĺtok a rozmrvíme droždie. Necháme kysnúť asi pol hodiny. Zatiaľ si v mise premiešame zemiaky a múky. Všetko spojíme a vypracujeme tuhšie cesto. Urobíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Položíme ich na papierom vyložený pekáč, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Asi hodin. Potom potrieme gule pierkom studenou vodou a vložíme na asi 30 minút do vyhriatej rúry na 200°C. Po vybratí z rúry, ich potrieme pierkom studenou vodou a chladíme na mriežke.

Raňajkové slaninové chlebíky

300 g celozrnnej ražnej múky, 200 g ovsenej múky, 1 čajová lyžička soli, 20 g čerstvého droždia, 200 ml vlažnej vody, 150 - 160 ml tučného bieleho jogurtu, asi 5 strúčikov cesnaku, 100 g prerastenej slaniny

Vo vode si urobíme kvások.  Múky so soľou premiešame a preosejeme. Keď je kvások hotový, premiešame ho s vlažným jogurtom a potom s múkami. Vypracujeme cesto. Chce to cit, s ovsenou múkou sa trochu náročnejšie pracuje. Vyrobíme gule, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu. Za ten čas si nakrájame slaninu na kúsky a necháme prehriať na suchej panvici. Pridáme k nej posekaný cesnak. Necháme mierne vychladnúť. Keď je cesto nakysnuté, opatrne ho prelejeme vlažným výpekom a na povrch pokladáme slaninu a cesnak. Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a dopečieme asi 20 minút, podľa veľkostí cesta. Po vybratí necháme vychladnúť na mriežke.

 

Ražný kvások

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1418-kvaskovanie  

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Mimi211

dakujem veľmi pekne

22/01/2021 - 15:52
Maja

Sťahovanie pre prihlásených už funguje.

22/01/2021 - 13:23
Maja

Riešime to, dúfam, že onedlho to bude v poriadku.

22/01/2021 - 13:08
Mimi211

dobrý deň, má stránka nejakú poruchu? Som prihlásená, ale nedajú sa mi stahovať súbory. Ďakujem

22/01/2021 - 12:28
lenpal1

;)

20/01/2021 - 12:22
Maja

Aktivačný mail som poslala znovu.

10/01/2021 - 22:00
Sisa4

Omylom som vymazala aktivačnú správu,nemôžem aktivovať svoj účet, môžete mi ju zaslať znovu na mail?

10/01/2021 - 20:59
silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02 1
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri