Raž

Raž pochádza zo strednej Ázie. Na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne. Dnes v kombinácii s pšeničnou múkou. V minulosti hlavne s ovsenou.
Ponúkame vám zopár receptov.


 Zemiakové placky

100 g nastrúhaných surových zemiakov aj s vodou, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletej červenej papriky, medzi prsty mletého čierneho korenia, postrúhaná malá cibuľa, postrúhaný jeden strúčik cesnaku

Všetko dobre premiešame a necháme stáť asi pol hodinu, aby múka nabrala objem. Ak sa nám zdá cesto riedke, pridajte 1 - 2 polievkové lyžice pšeničnej celozrnnej múky. Placky pečieme na oleji z oboch strán.

Ražné žemle

100 g uvarených a popučenách zemiakov, 100 ml vody, v ktorej sme uvarii zemiak, 1/2 čajovej lyžičky soli, 100 g pšeničnej múky celozrnnej, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1 ´žĺtok, 20 g droždia

Vo vode rozmiešame žĺtok a rozmrvíme droždie. Necháme kysnúť asi pol hodiny. Zatiaľ si v mise premiešame zemiaky a múky. Všetko spojíme a vypracujeme tuhšie cesto. Urobíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Položíme ich na papierom vyložený pekáč, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Asi hodin. Potom potrieme gule pierkom studenou vodou a vložíme na asi 30 minút do vyhriatej rúry na 200°C. Po vybratí z rúry, ich potrieme pierkom studenou vodou a chladíme na mriežke.

Raňajkové slaninové chlebíky

300 g celozrnnej ražnej múky, 200 g ovsenej múky, 1 čajová lyžička soli, 20 g čerstvého droždia, 200 ml vlažnej vody, 150 - 160 ml tučného bieleho jogurtu, asi 5 strúčikov cesnaku, 100 g prerastenej slaniny

Vo vode si urobíme kvások.  Múky so soľou premiešame a preosejeme. Keď je kvások hotový, premiešame ho s vlažným jogurtom a potom s múkami. Vypracujeme cesto. Chce to cit, s ovsenou múkou sa trochu náročnejšie pracuje. Vyrobíme gule, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu. Za ten čas si nakrájame slaninu na kúsky a necháme prehriať na suchej panvici. Pridáme k nej posekaný cesnak. Necháme mierne vychladnúť. Keď je cesto nakysnuté, opatrne ho prelejeme vlažným výpekom a na povrch pokladáme slaninu a cesnak. Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a dopečieme asi 20 minút, podľa veľkostí cesta. Po vybratí necháme vychladnúť na mriežke.

 

Ražný kvások

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1418-kvaskovanie  

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri