Raž
Raž pochádza zo strednej Ázie. Na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne. Dnes v kombinácii s pšeničnou múkou. V minulosti hlavne s ovsenou.
Ponúkame vám zopár receptov.
Zemiakové placky
100 g nastrúhaných surových zemiakov aj s vodou, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletej červenej papriky, medzi prsty mletého čierneho korenia, postrúhaná malá cibuľa, postrúhaný jeden strúčik cesnaku
Všetko dobre premiešame a necháme stáť asi pol hodinu, aby múka nabrala objem. Ak sa nám zdá cesto riedke, pridajte 1 - 2 polievkové lyžice pšeničnej celozrnnej múky. Placky pečieme na oleji z oboch strán.
Ražné žemle
100 g uvarených a popučenách zemiakov, 100 ml vody, v ktorej sme uvarii zemiak, 1/2 čajovej lyžičky soli, 100 g pšeničnej múky celozrnnej, 200 g celozrnnej ražnej múky, 1 ´žĺtok, 20 g droždia
Vo vode rozmiešame žĺtok a rozmrvíme droždie. Necháme kysnúť asi pol hodiny. Zatiaľ si v mise premiešame zemiaky a múky. Všetko spojíme a vypracujeme tuhšie cesto. Urobíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Položíme ich na papierom vyložený pekáč, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Asi hodin. Potom potrieme gule pierkom studenou vodou a vložíme na asi 30 minút do vyhriatej rúry na 200°C. Po vybratí z rúry, ich potrieme pierkom studenou vodou a chladíme na mriežke.
Raňajkové slaninové chlebíky
300 g celozrnnej ražnej múky, 200 g ovsenej múky, 1 čajová lyžička soli, 20 g čerstvého droždia, 200 ml vlažnej vody, 150 - 160 ml tučného bieleho jogurtu, asi 5 strúčikov cesnaku, 100 g prerastenej slaniny
Vo vode si urobíme kvások. Múky so soľou premiešame a preosejeme. Keď je kvások hotový, premiešame ho s vlažným jogurtom a potom s múkami. Vypracujeme cesto. Chce to cit, s ovsenou múkou sa trochu náročnejšie pracuje. Vyrobíme gule, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu. Za ten čas si nakrájame slaninu na kúsky a necháme prehriať na suchej panvici. Pridáme k nej posekaný cesnak. Necháme mierne vychladnúť. Keď je cesto nakysnuté, opatrne ho prelejeme vlažným výpekom a na povrch pokladáme slaninu a cesnak. Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a dopečieme asi 20 minút, podľa veľkostí cesta. Po vybratí necháme vychladnúť na mriežke.
Ražný kvások
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1418-kvaskovanie
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 20. marec 2020
- Návštevy: 911