Omáčky k dezertom

Minulé leto sme doma robievali ovocné omáčky a polievky Jedli sme ich na studeno aj vlažné spolu s piškótami alebo som piekla len piškótový korpus, ktorý sme nakrájali na menšie kocky do omáčky. Občas sme omáčky naliali do pohára a pili cez širokú slamku.
Chutili výborne. Dnes ich robievam na večeru. Skúste aj vy.

Vanilková omáčka

500 ml mlieka, 40 g kryštálového cukr, 1 čajová lyžička maizeny, 2 žĺtky, 1 struk vanilky

Mlieko necháme varič s cukrom a rozrezaným strukom. Odoberieme si z teplého mlieka do misky, vymiešame si v ňom maizenu so žĺtkami. Vmiešame do mlieka a varíme asi 5 minút na miernom plameni za stáleho miešania. Vanilkový struk vyberieme a môžeme podávať.
Podávame teplé aj studené.

Marhuľová omáčka

250 g vykvostkovaných marhúľ, 60 g práškového cukru, 2 čajové lyžičky maizeny, 4 polievkocé lyžice minerálky, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

Marhule sparíme v sitku nad vriacou vodou asi 3 minúty. Potom ich rozmixujeme a zmiešame s ostatnými surovinami a na miernom plameni povaríme asi 5 minút.
Môžete vmiešať aj biely jogujr.

Jahodová omáčka

250 g jahôd, 50 g práškového cukru, 6 polievkových lyžíc vody, 1 čajová lyžička citrónovej kôry, 2 polievkové lyžice rumu

Všetko dobre rozmixujeme a povaríme za stáleho miešania na miernom plameni asi 3 - 5 minút.
Zvyknem ešte teraz na jeseň do dovareného pridať aj trochu pomarančovej šťavy.

Čokoládová omáčka

125 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica medu, 200 g 50%-tnej horkej čokolády

Mlieko spolu s medom si necháme variť na miernom plameni. V hrnci na varenie mlieka si rozpustíme čokoládu. Rozpustenú čokoládu vmiešavame do vriaceho mlieka.
Podávame vlažné.

Malinová omáčka

200 g mrazených malín, 50 g kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice vody alebo minerálky, 5 polievkových lyžíc červeného vína, medzi prsty citrónovej kôry, 2 čajové lyžičky pomarančovej šťavy, 2 čajové lyžičky maizeny

Maliny rozmrazíme. Premiešame s citrónovou kôrou, vodou a minerálkou. Rozmicujeme. Vmiešame maizenu. Varíme na miernom plameni asi 3 - 5 minút. Odstavíme, vmiešame pomarančovú šťavu.

Pomarančová omáčka

200 ml pomarančovej šťavy, 1 polievková lyžica pomarančovej kôry, 75 g práškového cukru, 4 polievkové lyžice minerálky

Všetko zmiešame a povaríme za stáleho miešania asi 3 minúty. Ak chcete mať omáčku hustejšiu, primiešajte pred varením zarovnanú čajovú lyžičku maizeny.

 

Omáčky sú vhodné aj na poliatie kladických pudingov.