Je čas na medvedí cesnak

Vždy, keď získam túto rastlinku, si spomeniem na starú mamu, ktorá varila a robila šaláty zo všetkého. Mne to bolo jedno, bola som príliš malá na to, aby som riešila, že uvarila špenát z mladej žihľavy alebo paradajkový šalát doplnila cibuľou a púpavovými listami... V posledných rokoch sa väčšina ľudí vracia k tomuto vareniu. Vraj preto, že je to zdravé. Možno. Veď vo všetko sú vitamíny a stopové prvky a kade čo. Aj keď si myslím, že ona to robila skôr preto, že bola tak naučená, alebo počas vojny toho veľa nemali a tak jedli, čo mali. Pamätám si, že raz komusi z rodiny hovorila, že čo sa mu nepáči, veď to isté jedia aj húsatá.

Vráťme sa k medvediemu cesnaku. Je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení. Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj  svoj prívlastok medvedí.

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe, no vyskytuje sa aj do južnejších oblastí, akým je Španielsko, sever Talianska. Okrem toho sa z neho môžu tešiť aj obyvatelia Veľkej Británie,  juhu Škandinávie, európskej časti Ruska a dokonca zasahuje aj na Kukaz. Medvediemu cesnaku sa darí najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.

Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvete jeho listy a stonka zhnijú.
Ako ho nájdete v lese? Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom.

Vrátim sa k starej mame. Rada robila na raňajky i večeru tenký krajec chleba potretý maslom, posolený a niečim posypaný - cibuľou na jemno nakrájanou a potrhanými listami medvedieho cesnaku. Mala zásadu - bylinky sa vždy trhajú alebo strihajú nožnicami, ktoré na iné nikdy nepoužila. Daroval jej ich kuchár, ktorý ju učil variť.

Neskôr pri mojich deťoch som ho rada používala miesto cibule nastrihaný a osmažený na troche oleja do praženice či omelety. A veľmi nám vždy chutil vo vajíčkovej nátierke. Keď nastrihám cesnakové listy na ozaj drobno, radi ho posypeme miesto pažítky na maslom potretý chlieb.

Pár jednoduchých receptov z mojej kuchyne

 Cestoviny

medvedí cesnak, klasický cesnak, olej, tvrdý syr, menšie kolienka alebo iné menšie fusilli, soľ, mleté čierne korenie

Kolienka si uvaríme podľa návodu. Na panvičke si opečieme na oleji nakrájaný cesnak, natrhaný medvedí cesnak. Osolíme a okoreníme. Potom cestoviny premiešame so zmesou na panvici. Položíme na tanier a posypeme postrúhaným syrom.

 Tuniakový šalát

200 g tuniaka, 20 lístkov medvedieho cesnaku, 20 cherry paradajok, 100 g slaného kozieho syra, menšia cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja

Tuniaka nakrájame na drobné kúsky a opečieme na orestovanej cibuľke na oleji. Udusíme asi 15 minút. Prípadne jemne podlejme. Premiešame s napolenými paradajkami a nakrájaným syrom. Podávame s tmavým chlebom.

Cesnakové víno

hrnček na menšie kúsky natrhaných čerstvo odtrhnutých listov, 1 liter suchého bieleho vína, 4 polievkové lyžice medu

Víno vlejeme do vyššieho hrnca. Necháme mierne zohriať. Vsypeme listy. Pod odchýlenou pokrievkou necháme prevrieť. Odstavíme, prikryjeme a necháme odstaáť asi pol dňa. Potom scedíme a vmiešame med. Vlejeme do 2 - 3 menších fliaš a skladujeme v chladničke. Ob deň si dajte po obede pohár tohto vína. Nie častejšie.

 

Alebo pár receptov je aj tu:

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/864-sefkuchar-roman-pecie-panenku

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/886-varime-udene-maso

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/896-vyvar-prastarej-mamy

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/182-polievka-z-medvedieho-cesnaku

 

Liečivé účinky

Medvedí cesnak je chutná, ale najmä zdravá a liečivá bylina, ktorá pomáha ľuďom od nepamäti pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Prečítajte si viac o jeho liečivých účinkoch.

Medvedí cesnak je výborným prečisťovadlom. Podľa svetoznámej Marie Treben má cesnak mnoho liečivých vlastností, no k tým najhlavnejším patrí jeho detoxikačná schopnosť. Treba ho konzumovať vo všetkých formách počas apríla, aby jarná prečisťovacia kúra mala patričné účinky. Táto bylinka môže pomôcť aj pri najrôznejších žalúdočných problémoch, akými sú napríklad zápcha, plynatosť alebo chronické hnačky. Maria Treben uvádza aj preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. Medvedí alebo divoký cesnak sa sa odporúča konzumovať aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Ak máte problém s vysokým krvným tlakom, skúste zaradiť medvedí cesnak do jarného jedálnička. To isté platí aj o bolestivých krčových žilách, ktoré trápia nejdnu/ého z nás. Je tiež výborným posiľňovačom imunity v jarnom období, kedy sa menia teplotné podmienky a ľudský organizmus je oslabený a náchylný na rôzne ochorenia. Silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela aj hlísty.

Skladovanie

Pre niekoľko dní môžeme medvedí cesnak vložiť aj so stopkou do misky s vodou a vložiť do chladničky. Ak ho chceme uchovať na dlhšie, môžeme ho natrhať a vložiť do menších misiek, jemne zaliať vodou, vložiť do mrazničky.

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri