Pečieme maslové cesto

Maslové cesto je sýte a vláčne. Trené maslové cesto je tiež základné cesto s nespočetnými možnosťami využitia. Má vlhkú, trochu tuhšiu textúru. Je potrebné ho robiť vo veľkej mise s vyššími krajmi. Najlepšie elekrickým miešačom, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Pri práci s varechou či metličkou je potrebné mať veľa sily a trpezlivosti.

Najznámejší je asi kyprený maslový koláč, ktorý sa prekrojí, potrie džemom vo vyššej vrstve, prikryje a posype práškovým cukrom.

 Postup

Všetky suroviny si musíme nechať vyložené na kuchynskej linke. Musia mať izbovú teplotu.

1. Zmäknuté maslo šľaháme trpezlivo aspoň 5 minút, aby získalo bledšiu farbu a vznikol mäkký krém.

2. Pridáme dobre preosiaty cukor po troche zašľahávame do masla. Zmes musí ešte viac zjemnieť a zblednúť.

3. Do zmesi pridávame vajíčko po jednom. Zmes musí najprv zrednúť, potom zhustnúť a až potom môžeme pridať ďalšie vajíčko.

4. Musíte dávať pozor a byť trpezliví, aby sa cesto nezrazilo. Ak sa to predsa len stane, spolu s poledným vajíčkom zašľahajte do cesta trochu múky.

5. Do cesta preosejte múku, ktorú ste už predtým aj dvakrát preosiali. Zľahka lyžicou premiešame.

6. Bielky vyšľaháme v čistej suchej mise so štipkou soli najprv pomaly a potom rýchlejšie. Takto urobený sneh vmiešame ručne do maslovej zmesi. Cesto musí mať kozistenciu takú, že z lyžice lenivo tečie dolu.

7. Cesto vlejeme do formy. Vždy vkladáme do vyhriatej rúry a prvú polovicu pečenia rúru nikdy neotvárame.

 

Kyprený piškótový koláč

Tento koláč máme radi na raňajky.

250 g masla, 250 g práškového cukru, 4 vajíčka, 250 g polohrubej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva,

Pečieme vo vyššom pekáči 20 cm x 40 cm asi 25 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.

 

Bábovka prastarej mamy

Na túto si spomínam, hoci prastará mam zomrela, keď som mala päť. Viem, že ju piekla vo veľkej hlinenej forme, ktorá bola z vonku previazaná drôtom.

125 g pšeničnej polohrubej múky, 125 g kukuričného škrobu, 250 g masla, 250 g práškového cukru, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1 čajová lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry, vanilkový struk, 1 polievková lyžica plnotučného mlieka, 4 vajíčka

V mise si preosejeme múku, škrob a prášok do pečiva spolu s pomarančovou kôrou a vnútrom vanilkového struku. V inej mise si speníme maslo s cukrom. Zašľaháme vajíčka po jednom. Potom primiešame múčnu zmes. Vmiešame sneh.

Rúru máme dobre predhriatu na 180°C. Pečieme asi hodinu. Po 50-tich minútach kontrolujeme špajlou. 

Vyklopíme na drôtenú podložku a poprášime cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Môžeme poliať aj pomarančovou polevou .