Je čas na jahody

Toto je  pravé júnové mlsanie. Jahody majú vždy krásnu červenú farbu, príjemnú arómu a sú nesmierne šťavnaté.

Ceníme si ich hlavne pre obsah minerálov, železa a vápnika. Z vitamínov obsahujú najviac vitamín C, potom vitamíny A, B. 100 g jahôd obsahuje len 40 g kalórii.

Najvhodnejšie je oberať ich ráno. Hneď po odtrhnutí sú najchutnejšie. Ak ich chceme nechať až na konzumáciu neskôr, vysypeme ich na tanier vedľa seba ešte so stopkou a položíme neumyté do chladu. Až pred podávaním odstopkujeme a umyjeme.

Listy jahody obyčajnej sú liečivé. Obsahujú mangán. Listy oberáme v máji až v júni a sušíme na tienistom mieste. Používajú sa vo forme čaju pri liečení zápalu močových ciest.

Jahody môžeme pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Možno si vyberiete aj jeden z našich námetov.

Jahodový kokteil

5 dl schadeného plnotučného mlieka, 200 g jahôd, 1 polievková lyžica cukru, 5 cl citrónového sirupu

Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme. Vlejeme do pohárov a podávame so širokou slamkou.

Jahodovo zmrzlinový kokteil

500 g čerstvých jahôd, 4 polievkové lyžice vanilkovej zmrzliny, 4 dl plnotučného mlieka

Všetko v mixéri rozmixujeme. Vložíme do misiek a podávame dozdobené jahodovými listami a tortovými oblátkami.

Vysmážané jahody

1 vajíčko, 2 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, tvrdé dozreté jahody

Urobíme si cestičko, do ktorého namáčema jahody a vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja. Jahody položíme na kuchynskú utierku. Potom pokladáme na tanieriky. Podávame ku suchému bielemu vínu.

Jahodový krém

200 g mäkkého tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 dl plnotučného mlieka, 100 g jahôd,1/2  čajovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

Všetko premiešame. Podávame dozdobené tortovými oblátkami.

Jahodové maslo

200 g masla, 150 g práškového cukru, 100 g prepasírovaných jahôd

Zmäknuté maslo zmiešame najprv s cukrom. Aby sme do masla vsynuli čo najväčšie množstvo vzduchu. Potom vmiešame jahodové pyré.

 

Jahodovo ríbezľový džem

500 g jahôd, 250 ml odšťavených ríbezlí, 600 g cukru

Premiešame v hrnci. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

 

Jahodový pohár

3 dl šľahačky, 350 g jahôd, 150 g krupicového cukru, 20 g piškót

Šľahačku s jahodami a cukrom rozmixujeme a ručne vmiešame piškóty. Rozdelíme do štyroch pohárov. Necháme schladiť a podávame.

 

 

Naše minulé recepty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri