Je čas na čerešne
Čerešne sú veľmi obľúbené ovocie. Obsahujú veľa vitamínu C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Tmavšie odrody obsahujú aj železo. Sú bohaté na sacharidy, sú omnoho sladšie ako jahody, preto sa neodporúčajú pri cukrovke. Neodporúča sa ich ani zapíjať vodou či mliekom.
Z hľadiska konzumácie sú najvhodnejšie čerstvé, umyté pod tečúcou studenou vodou. Môžeme ich použiť aj pri pečení koláčov - obľúbenej čerešňovej bublanine, či varení čerešňovej polievky a kompótoch, ktoré radi konzumujeme hlavne v zimných mesiacoch.
Prinášame vám niekoľko receptov pre spetrenie vášho jedálnička.
Čerešňová polievka
500 g vykôstkovaných čerešní, 750 ml vody, 200 ml šľahačky, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu, štipka soli, 1 polievková lyžica cukru
Čerešne vysypeme do hrnca, mierne posolíme a udusíme asi 5 minút na miernom plameni. Zalejeme vodou. Necháme prevrieť. Utobíme si zo šľahačky a múky zátrepku, ktorú vlejeme do čerešní. Premiešame a necháme variť asi desať minút. Odstavíme a vmiešame cukor. Môžeme podávať vlžné aj studené.
Čerešňová omáčka
400 g odkvostkovaných čerešní, 1/2 citróna, 30 g emiakového škrobu, 2 dl červeného suchého vína, 50 g práškového cukru, kúsok škorice - ak môžete
2 dl vody necháme v kastróliku zovrieť. Vsypeme čerešne a pridáme škoricu. Varíme na miernom plameni pod pokrievkou. Víno premiešame s múčkou a zatrepeme čerešňovú zmes. Necháme prevrieť aspoň 5 minút. Docukríme. Pri chladnutí pridáme citrónovú šťavu.
Omáčka je vhodná k varenému hovädziemu mäsu alebo divine.
Čerešňová omeleta
3 dl mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajíčka, 700 g vykvôstkovaných čerešní, 2 polievkové lyžice cukru
Z mlieka, múky a vajec si urobíme cesto. Môžeme pridať aj lyžičku oleja. Polovicu cesta vylajeme do vyššej panvice, kde sme rozohrial trochu oleja. Necháme cesto asi minútku spiecť. Na povrch posypeme rovnomerne čerešne. Ocukríme a zalejeme druhou polovicou cesta. prikryjeme pokrievkou. Necháme asi 3 - 4 minúty piecť. Potom otvoríme, vyklopíme na tanier. Nakrájame na trojuholníky ako tortu a podávame.
Čerešňový šalát
400 g odkôstkovaných čerešní, 0.4 dl rumu, 50 g posekaných vlašských orechov, 1 dl šľahačky, 30 g práškového cukru
Čerešne pokvapkáme rumom. Posypeme orechami a necháme asi pol hodiny pôsobiť. Potom zasypeme cukrom a zalejeme šľahačkou. Zľahka premiešame. Podávame schladené.
Je vinikajúcim dezertom pri party.
Čerešňový puding
180 ml odšťavených čerešní, 20 g krupicového cukru, 200 g mäkkého tvarohu
Všetko rozmixujeme. Podávame potreté na tortových oblátkach.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 09. jún 2020
- Návštevy: 881