Je čas na paradajky

Pradajky patria k nutrične významnej zelenine. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, provitamín A, aj vitamíny B, P, K. V paradajkách nájdeme aj vysoké množstvo draslíka, vápnika, sodíka a železa.

Dôležité je ich konzumovať surové dobre umyté pod studenou tečúcou vodou aj tepelne upravené, lebo niektoré látky v nich lepšie pôsobia na náš organizmus práve po tepelnej úprave.

Z menších plodov je vhodné pripravovať šaláty a oblohy k jedlám a viac ich konzumovať čerstvé. Väčšie pevné plody sú vhodné na plnenie šalátom a používajú sa ako predjedlo či dekorácia mís. Väčšie dobre vyzreté plody sú lepšie na prípravu omáčok a polievok.

Rajčiny plnené mäsom

10 veľkých pevných paradajok, 50 g masla, 1 veľká cubuľa, 250 g uvareného bravčového mäsa, 2,5 dl smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie.

Paradajkám odrežeme čiapočky a vydlabeme ich. Na masle si speníme cibuľu, pridáme nakrájané mäso a vnútro paradajok, ktoré osolíme a okoreníme. Podusíme so smotanou. Vložíme zmes do mixéra a rozmixujeme. Ak je husté, pridáme trochu prevarenej vody, ak je riedke, pridáme uvarený zemiak alebo trochu uvarenej ryže. Naplníme paradajky, prikryjeme čiapočkou, položíme na tanier. Podávame s tmavým chlebom.

Tvarohová nátierka s paradajkou

4 stredne veľké paradajky, 250 g tvarohu, soľ, mleté čierne korenie, 1 stredne veľká cibuľa - lepšia je červená

Paradajky nakrájame a prelisujeme do pretlačeného tvarohu. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme. Vymiešame do peny. Nátierka je vhodná k celozrnnému pečivu alebo aj na hrianku.

Miešaný paradajkový šalát

200 g paradajok, 50 g šalátovej uhorky, 5 listov hlávkového šalátu, 1/2 menšej bielej cibule, 2 polievkové lyžice majonézy, 5 polievkových lyžíc bieleho jogurtu, 1 strúčik cesnaku, 1 na tvrdo uvarené vajce, soľ, mleté biele korenie, trocha citrónovej šťavy

Paradajky nakrájame na osminky, šalátové listy natrháme na menšie kúsky, uhorku nakrájame na hrubšie polkolieska. Zľahka premiešame. Pridáme nakrájané vajíčko na osminky a cibuľu na polkolieska. Zľahka premiešame. V miske si premiešame majonézu, jogurt a na jemno nakrájaný cesnak. Necháme asi štvrťhodiny pôsobiť, potom zmiešame všetko dohromady, osolíme a okoreníme. 

 Zapečené paradajky s chlebom

4 žemle, 2 paradajky, 8 plátkov syra,

Žemle rozkrojíme a položíme na ne nakrájané paradajky na kolieska, mierne osolíme, prykryjeme syrom. Vložíme do rúry zohriatej an 180°C na si 5 - 6 minút. Podávame teplé s čiernym čajom.

 

 

Dekorácie z paradajky

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/90-ruza-z-paradajky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/842-sefkuchar-roman-robi-hovadzi-salat

 

Staršie recepty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/707-spracovavame-paradajky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/409-paradajkovy-lekvar