Je čas na uhorky

Už sú tu uhorky. Áno, dnes ich máme celý rok v obchode. Máme však na mysli tie čerstvé zo záhrady či z trhu od tety, čo ich ráno obrala a s krikom predávala. Teda tie úplne čerstvé, voňavé.

V dnešnej ponuke pár receptov z uhoriek. Dobrú chuť!

Studená uhorková polievka

 200 g očistených šalátových uhoriek, 5 dl šľahačky, 5 dl bieleho tučného jogurtu, 5 dl kyslej smotany, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 30 g kôpru, 50 g vlašských orechov, 2 polievkové lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie

Z uhoriek odstránime jadrá a pokrájame na malé kocky. Vsypeme do hrnca, kde sme dobre rozmiešali smotany s jogurtom. Primiešame popučený cesnak a posekané orechy. Premiešame. Pridáme olej, soľ a korenie podľa chuti. Ak sme zvykntý, môžeme vmiešať trochu citrónovej šťavy. Podávame schladené s tmavým chlebom.

Uhorkový šalát na zimu

4 kg uhoriek, 1000 ml vody, 3 dl octu, 400 g cukru, 30 g soli

Urobíme si nálev z vody, cukru a soli. Mierne prihrejeme, aby sa cukor aj soľ dobre rozpustili. Do odstaveného vmiešame ocot. Vlažným až studeným v mise zalejeme nastrúhané či nakrájané uhorky. Premiešame. Vložíme do pohárov, uzavrieme. Vložíme do hrnca, v ktorom je asi 5 cm vody. Necháme prevrieť asi 20 minút. Vyberieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

V zime po otvorení môžeme pridať posekanú cibuľku alebo feferónku či inak prichutiť.

Omáčka z uhoriek

 250 g uhoriek, 100 g masla, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu, 30 g kôpru, soľ, mleté čierne korenie

Uhorky umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Položíme ich vedľa seba do kastróla. Zalejeme vodou tak, aby sme ich prikryli. Na vrch položíme maslo, prikryjeme a podusíme asi 3 minúty. V miske si vymiešame škrob s 2 dl vody. Vlejeme do vrúcich uhoriek, jemne premiešame, aby sa úplne nerozpadli. Necháme povariť asi 2 - 3 minúty. Po odstavení osolíme a okoreníme. Nakoniec jemne vmiešame posekaný kôpor.

Vynikajúca omáčka ku varenému mäsu.

 

Staršie články

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/730-konzervujeme-uhorky

Alebo ako urobiť uhorkový šejk https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/566-detsky-miesany-napoj

Alebo ako urobiť uhorkový sirup  https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy/222-uhorkovy-sirup