Je čas na kávu

Pred časom som dostala k sviatku kávovník. Potešilo ma to. Milujem dobrú kávu. Začala som listovať na stránkach ako sa oň starať. Je to krásna rastlinka a tak aj keď doma asi rodiť "kávu" nebude, určite si ju chcem nechať aby zdobila kuchyňu.

Kávovník je ovocná drevina z rodu dvojklíčnolistových rastlín z čelade Rubiaceae, pôvodom z Afriky. Najlepšie sa mu darí

v tropickom a subtropickom pásme a v zásaditej sopečnej pôde bohatej na minerály a iné živiny. Fajn, zeminu sme kúpili, v kuchyni mávam v lete aj 40°C, keď svieti slnko alebo keď varíme či pečieme. V závislosti od odrody môže vyzerať kávovník ako malý krík, ale aj ako veľký, až 10-metrový strom.  Fúha! tak to uvidíme. Zatiaľ má 40 cm. Jeho listy sú sýto zelené a lesklé a v závislosti od odrody môžu mať až 20 cm. Zatiaľ majú do 10 cm.

Kávovník sa rozmnožuje semenami zo zrelých kávových čerešní a od jeho zasadenia po prvú úrodu môžu prejť až 4 roky. Naša rastlinka má vraj dva. Po 4 rokoch kvitnú na kávovníku zhruba 3-krát za rok biele kvety, ktoré za 2 - 3 dni opadajú a na ich mieste sa začnú tvoriť malé zelené bobule – kávové čerešne. Čas, za ktorý čerešna dozreje, záleží od množstva faktorov, ako je druh a odroda kávovaníka, kvalita pôdy, vlhkosť vzduchu, intenzita slnka, množstvo zrážok a nadmorská výška. Spravidla to trvá od 7 do 15 mesiacov, a čím dlhšie čerešňa zreje, tým lepšie. Za dlhší čas dokáže nasať z pôdy viac živín a cukornatosť zrna sa výrazne zvyšuje každým mesiacom. Uvidíme.

Nápoj sa pripravuje mnohými rôznymi spôsobmi a s rôznymi prísadami. Základom je vždy pomletá káva a voda o teplote asi 92 – 100 °C. Správna teplota a jemnosť pomletia kávy závisí od konkrétneho spôsobu prípravy kávy a výrazne ovplyvňuje chuť a silu nápoja.

Tradičný spôsob prípravy tureckej kávy

Káva sa pripravuje v džezve, malej nádobke s dlhou rúčkou. Do nádobky vsypeme jednu porciu kávy a zalejeme studenou vodou. Trikrát sa džezva nahrieva nad ohňom, kým pena z kávy nevystúpi napovrch a neurobí klobúčik. Potom sa cez nerezové sitko vlieva do šálky s cukrom alebo teplým mliekom.

Naša "turecká káva"

Táto príprava kávy bola populárna v Čechách a po druhej svetovej vojne sa preniesla aj k nám. Tento spôsob prípravy kávy nie je v iných zemiach obvyklý a má svoje nevýhody. Prudké sparenie kávy je veľmi nešetrné a uvoľňuje triesloviny, ktoré majú za následok menej nakyslú až hrdzavú chuť kávy.  Do šálky vsypeme jednu porciu pomletej kávy a zalejeme ju vriacou vodou. Jemne premiešame.

Koťogo

Takto nazývali moji rodičia hrnček na kávu, ktorým si varili v nedeľu popoludní a vyludzoval príjemnú ukľudňujúcu vôňu. Neviem či sa správne takto nazýva hliníkový či nerezový prístroj, do ktorého vlejeme do spodnej časti vodu, položíme sitko s veľmi jemne zomletou kávou a prikryjeme väčšou nádobou. Potom položíme na plameň - alebo dnes už moderne je aj na elektrinu. Voda v spodnej nádobe zovrie a tlakom prekvapká do vrchnej nádoby.

 Kávovary

Dnes už väčšina ľudí radšej investuje a kúpi kávovar s mlinčekom a s napeňovačom mlieka. V tých rodinách, kde majú radi dobrú kávu a radi si pri nej posedia. Káva, ktorá sa priamo melie pred prípravou je lepšia na chuť aj vôňu.

 

Káva

Pripravíme si v sklenenej šálke 40 ml kávy, na kávu položíme polievkovú lyžicu speneného mlieka a posypeme hoblinami z 80 %-tnej čokolády. Mlieko na spenenie je ideálne robiť v nerezovej schladnej kanvičke z schladeného mlieka.

Do vysokého skleneného pohára s hrubými stenami - duritkového - vlejeme do tretiny teplé plnotučné mlieko a 2 lyžice speneného mlieka. Popri skle pomaly opatrne vlievame 40 ml kávy. Vznikne viacfarebný dojem.

Pripravíme si v sklenenej šálke 40 ml kávy, na kávu položíme polievkovú lyžicu speneného teplého mlieka. Popri okraji šálky vlievame čajovú lyžičku vaječného koňaku.

Pripravíme si 40 ml varenej čokolády, do ktorej vlejeme 40 ml espressa a pokryjeme vrstvou šľahačky.

Nad parou zohrejeme 0,4 cl whisky, ktorú vlejeme do yvsokého duritkového pohára. Zalejeme 80 ml kávy. Pridáme čajovú lyžičku medu. Pokryjeme vrstvou šľahačky.

Speníme na čajovej lyžičke masla čajovú lyžičku cukru na karamel. Vlejeme do šálky. Môžeme pridať štipku mletého klinčeka alebo škorice. Zalejeme 80 ml kávy.

110 ml espresa zmiešame s 1 čajovou lyžičkou medu s 20 cl Baileys, pridáme kopček vanikovej zmrzliny a posypeme čkoládovými hoblinami.

Na dno skleneného pohára vlejeme polievkovú lyžicu vanilkového sirupu, zalejeme 40 ml kávy. Pridáme kopček vanilkovej zmrzliny.

 

 

Čo sme písali v minulosti

Takto varila kávu moja prastará mama ešte v čase prvej Československej republiky.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1245-ako-varila-kavu 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri