Máme doma pór

... čo s ním?

Je to rastlinka, ktorú šťachtí ľudstvo viac ako tisíc rokov. Je to najjemnejšia odroda z čeľade cibuľovitých. Pestuje sa jednoducho. Potrebuje však dlhé vegetačné obdobie. Semená póru sejeme v skorej jari priamo do záhona, v lete pretŕhame, na jeseň obhrnieme zeminou, aby sa tvorila byľ. Môžeme ho nechať v zeli aj počas zimy a vyberať podľa potreby. Môžeme ho mať vždy čerstvý na stole.

Pór sa počas svojho obdobia za viac ako tisíc rokov používania v kuchyni vypracoval za ochucovadlo. Mladý je vhodný aj v surovom stave do šalátov či nátierok. Vhodný je najmä na ochucovanie zeleninových jedál a ľahkých mäsových jedál. Vhodný je na kombináciu s olivami a anízovými jedlami, možno aj preto ho naše prastaré mamy nazývali kráľovskou zeleninou.

Moja stará mama si ho zvykla aj mlieť a používala ho zmiešaný s inými namletými bylinkami ako korenie do polievok a omáčok.

 

Pár receptov

 Pór na víne

1 kg póru, 50 g masla, 2 na jemno nakrájané šalotky, 4 ošúpané strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 1 vetvička tmíanu, 150 ml suchého červeného vína, soľ, mleté čierne korenie

Pór predelíme na asi 6 8 cm dlhé časti. Opláchneme pod studenou tešúcou vodou, aby sme ich zbavili prípadnej zeminy. Na panvičke na masle jemne opečieme šalotku s cesnakom. Maslovú zmes vlejeme do pekáča. Poukladáme na ňu pór v jednej vrstve. osolíme a okorením, pridáme bylinky. Zalejeme vínom a prikryjeme. V rúre pri teplote 180°C pečieme asi 45 minút.

Výborný doplnok k varenej hovädzine či divine.

Marinovaný pór

 1 kg póru, 4 polievkové lyžice oleja, šťava z 2 citrónov, 3 rozdrvené strúčiky cesnaku, 1 vetvička tymiánu, 150 ml suchého bieleho vína, soľ

Pŕ nakrájame na asi 1 cm šikoké kolieska a spolu s ostatnými surovinami vsypeme do hrnca. Zalejeme vriacou vodou tak, aby sme zmes zakryli. Necháme prejsť varom asi 2 minúty. Chceli sme, aby sa trochu vody odparilo a pri odstavení už nemal byť pór celkom prikrytý. Ak sa tak nestalo, trošku odlejeme. Potom odstavíme, posypme husto posekanou petržlenovou vňaťou, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

 

Staršie recepty nájdete tu

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1378-zelena-jar