Máme doma pažítku

... čo s ňou?

 Pažítka je je najmenšia cibuľovitá rastlinka. Ľahko rastie aj v kvetináči an otvorenom balkóne. Má listy podobné tráve. Aj preto sa u nás tradične používa jemne nakrájaná či anstrihaná najmä na dochucovanie polievok, šalátov či nátierok. Jedlú sa však aj jej kvety, čo už asi málokto vie. Naše prastaré mamy ich rady používali na dozdobenie jedál pri servírovaní na stole. Aj keď je pažítka cibuľa, je jemnejšia a lahodnejšia a jedlám dáva pikantný nádych.

Čínska pažítka je pevnejšia, väčšia a má ploché listy. Čím je pevnejšia, tým je kvalitnejšia. Má na rozdiel od našej pažítky biele kvety a tiež sú jedlé. Naša pažítka má viac chuť cibule, čínska viac chuť cesnaku. Čínsku pažítku odporúčame konzumovať varenú.

 Nám doma chutí aj pažítka posypaná na krajci chleba potretom maslom. Len také jednoduché. Milujeme jej chuť v demikáte. Radšej ju dávame ako petržlenovú vňať. Viazaničku čínskej pažítky ardi vyvárame v hovädzej polievke alebo pridávame k pečenej krkovičke. Túto nekonzumujeme. Moc nám nechutí. Používame ju len pre arómu a chuť, ktorú pridáva do ejdla.

Nátierka I

2 polievkové lyžice na jemno nastrihanej pažítky, 100 g masla, 200 g jemného tvarohu, soľ, mletá červená paprika

Všetko dobre premiešame a natierame na pohánokový chlieb.

Nátierka II

2 polievkové lyžice na jemno nakrájanej pažítky, 500 ml bieleho jogurtu gréckeho typu, 200 ml kyslej smotany, 1 čajová lyžička soli

Všetko premiešame. Vylejeme do sitka vystlaného chirurgickou gázou a necháme nad miskou stiecť v chladničke asi 24 - 36  hodín. Potom môžeme natierať. Stečenú "vodu" v miske môžeme použiť do kyslomliečnej omáčky alebo polievky.

Omáčka

2 poliekové lyžice posekanej pažítky, 1 polievková lyžica zemiakovej múky, 350 ml plnotučného mlieka, 50 ml šľahačky, štipka muškátového kvetu, soľ

V mleiku so smotanou rozmiešame múku a necháme chvíľu postáť. Potom na miernom plameni privedieme k varu, prisypeme pažítku, soľ a muškátový kvet. Premiešame a po 2 - 3 minútach varenia, odstavíme.

Môžeme podávať s vareným hovädzím mäsom. Alebo občas pridám zemiak na začiatku a miesto šľahačky len mlieko a podávam ako polievku.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri