Pečieme chlieb

Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.

Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.

Musela som vylúčiť pšenicu a vrátiť sa k múkam našich predkov. Dnes pečiem teda chleby ako piekla moja stará mama či prastará mama. Pri príprave používame sklenené alebo nerezové dobre vyčistené - ak sa dá, vyvarené misky a lyžičky či miešadlá. To bolo ako prvé napísané v knižke od prastarej mamy. Hlinená misky vyliata vriacou vodou či lyžica preliata vriacou vodou... Hlinený kvetináč - mimochodom, mám ho už viac ako desať rokov - vylejeme vriacou vodou a necháme vyschnúť.

rozkvas - večer

150 g Bread mix dark Liana, 2 lyžice kvásku, 250 ml vlažnej vody

miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 150 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky, 200 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 125 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 225 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

Rozkvas najprv zmiešame s vlažnou vodou a masťou či olejom a zemiakom. Sypké suroviny zmiešame zvlášť a po lyžiciach vmiešame do rozkvasu. Vypracujeme hladké vláčne cesto. Kvetináč vytrieme repkovým olejom jemne utierkou alebo kúskom slaniny. Slaninou mám radšej. Cesto pohladíme mastnými - olejovými rukami do gule. Potom ho vložíme do kvetináča. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme do večera vykysnúť.

pečenie - večer

Vykysnuté cesto potrieme vodou a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 200°C. Keď sa rúra zohreje na túto teplotu, stopneme si 30 minút. Potom kvetináč vyberieme a vyklopíme chlieb, ktorý položíme opačne do rúry na papierom vyložený pekáč. Potrieme mierne slanou vodou a pečieme ešte asi 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

 

 

Staršie recepty - niektoré majú aj viac ako tridsaťdva rokov

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri