Varíme z hlivy

Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Spomaľuje starnutie a podporuje obranyschopnosti tela. Prispieva aj k liečbe alergií, stresu a záťaži organizmu.  V starovekej Číne ju zaradzovali medzi najzdravšie potraviny. 

Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej zaradenie do svojho jedálnička. Hliva ustricová je veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu možno tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte naše recepty.

 

Šalát

220 g hlivy, 5 - 6 polievkových lyžíc slnečnicového oleja, 3 polievkové lyžice medu, 1 polievková lyžica balzamikového octu, rukola, cherry paradajky, 1 čajová lyžička zomletého farebného korenia

Hlivu nastriháme na kúsky, ktoré opečieme na 3 polievkových lyžiciach oleja zo všetkých strán. Vyberieme na sitko a necháme odkvapkať. Zo zvyšku oleja, korenia a medu vymiešame dip, ktorý opatrne zriedime octom. Na tanier poukladáme hlivu, prelejeme dipom, pridáme lístky rukoly a prekrojené paradajky. 

 

Polievka na kyslo

500 g zemiakov, 300 g hlivy, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, 2 väčšie cibule, 2 dl bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

Nakrájame na drobno cibuľu a opečieme na masti. Pridáme na kúsky nakrájanú hlivu. Pod pokrievkou dusíme. Podlievame vriacou vodou. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Rozdelíme ich na polovicu aj s vodou. Polovicu rozmixujeme a vymiešame s jogurtom. Vmiešame do udusených húb. Okoreníme a prípadne dosolíme. Primiešame zvyšok zemiakov s vodou. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou.

 

Bravčové 

500 g hlivy, 500 g dlhého karé bez kosti, 4 väčšie mrky, 2 petržleny, 1 veľký pór, 2 hrste rukoly, 1 červená cibuľa, asi 6 - 8 polievkových lyžíc oleja, celé čierne korenie, celé nové korenie, soľ

Mäso nakrájame na rezne a z oboch strán opečieme prudko na oleji. Potom poukladáme do vyššieho pekáča. Na mäso poukladáme pokrájaný pór, mrkvu, petržlen a nakoniec na krúžky nakrájanú červenú cibuľu. Prisypeme korenie, osolíme. Prikryjeme pokrievkou a pri teplote 180°C pečieme asi pol hodinu. Na panvici si opečieme nastrihanú hlivu zo všetkých strán. Pridáme aj s olejom do pekáčika v rúre a ešte prikryjeme a dopečieme asi 10 - 15 minút v rúre. Prípadne trochu podlejeme. 

Na tanieri podávame dozdobené rukolou a ako prílohu odporúčame tarhoňu alebo varené zemiaky. 

Podobne môžeme urobiť aj s hovädzieho zadného. Potom odporúčame podliať červeným suchým vínom. Nakoniec podávajte s knedľou z rožkov či žemlí. 

 

Rizoto

250 g ryže, 250 g hlivy ustricovej, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bieleho vína, 2 veľké cibule, 2 polievkové lyžice masla, 75 g parmezánu, soľ a korenie

V hrnci rozpustite lyžicu masla a osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte ryžu a spoločne restujte asi 2 minúty. Zalejte vínom a za stáleho miešania počkáme na zovretie. Po odparení vína podlievame ryžu zeleninovým vývarom a kým sa uvarí, nakrájame si hlivu na kocky. Hlivu nakrájame a na lyžici masla orestujeme na panvici, pridáme soľ a korenie. Zalejeme ich vodou alebo zeleninovým vývarom a niekoľko minút necháme podusiť. Keď hliva zmäkne, primiešame ju k ryži aj spolu s parmezánom.

Pri podávaní ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Priložíme aj paradajky. 

 

Paštika

330 g hlivy ustricovej, 90 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička zázvoru, 10 g petržlenu, slnečnicový olej, 100 g vlašských orechov, šťava z 1/2 citróna

Rozohrejeme na panvici olej, pridáme čerstvú petržlenovú vňať a na menšie kúsky pokrájaný cesnak. O chvíľu pridáme cibuľu nakrájanú na polkoleska. Stále opatrne miešame. Pridáme posekanú hlivu premiešame, osolíme a okoreníme. premiešame. Podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi desať minút. Potom odokryjeme a prilejeme citrónovú šťavu. Necháme odpariť vodu na polovicu. Odstavíme z plameňa, primiešame orechy a rozmixujeme. Kozistenciu by mala mať ako hustejšia smotana. Vlejeme do sklenenej nádoby, necháme vychladnúť a v chlade stuhnúť. Podávame najlepšie na hriankách z bieleho chleba. 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri