Konzervujeme

 V lete sa kedysi každá gazdiná chystala na zimu. Skúsime to tento rok aj my. Ukážeme si niekoľko receptov, ktoré môžeme robiť v lete a konzumovať v zime podľa starších i novších receptov, ktoré sme používali doma my alebo sme odkukali od susedov či vykukali zo starých kuchárskych kníh a len prispôsobili dnešnej modernej dobe.  

Nakladaná červená cibuľa

2 veľké červené cibule, 125 ml jablčného octu, 1 polievková lyžica kryyštálového cukru, 1 čajová lyžička soli, 125 ml prevarenej horúcej vody, 3 menšie vetvičky čerstvého tymiánu, 4 guličky celého čierneho korenia

Cibuľu nakrájame na polkolieska a vložíme do zavarovacieho pohára. Zalejeme premiešanými zvyšnými surovinami. Uzatvoríme. Vložíme do chladničky. Môžeme používať asi tri týždne. Je vhodná ako šalát k pečenému mäsu alebo...
Červenú cibuľu nie je vhodné prevárať alebo dlho variť, preto neodporúčame jej prevarenie v náleve. 

Slivková marmeláda

400 g vykvôstkovaných sliviek, 300 g krupicového cukru, 4 klinčeky

Slivky nakrájame na menšie kúsky. Vhodíme klinčeky a zasypeme cukrom. Necháme pod pokrievkou pôsobiť asi dve hodiny. Potom na miernom plameni varíme za občasného premiešania vo vodnom kúpeli. Hustotu kontrolujeme na tanieriku. Ak chceme, môžeme po hodine rozmixovať, rýchlejšie sa uvarí. 

Polené jablká

320 g jabĺk ošúpaných, očistených a nakrájaných na osminy, 1 polievková lyžica hnedého cukru, 2 klinčeky, 1 plátok citrónu bez šupy, 220 ml vody

Na dno 720 ml veľkého pohára položíme citrón, klinčeky a vysypeme cukor. Pekne poukladáme jablká a zalejeme vodou. Uzatvoríme viečkom. Vložíme do hrnca s vodou tak, aby siahala asi do tretiny výšky pohára. Prikryjeme a necháme zovrieť a prevrieť asi 8 - 10 minút. Necháme vychladnúť asi pol hodiny. Potom vyberieme a dolu viečkom necháme vychladnúť úplne.

Kečup

3 kg paradajok, 3 stredne veľké jablká, 4 cibule, 1 väčšia hlavička cesnaku, 3 bobkové listy, 5 guličiek nového korenia, 350 g kryštálového cukru, 120 ml octu, 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia, 6 lyžičiek soli, 2 lyžičky mletej červenej papriky

Paradajky prelejeme vriacou vodou a zbavíme ich šupky. Následne ich nakrájame na väčšie kusy a vložíme do hrnca. Pridáme očistené a ošúpané jablká, cibuľu a cesnak. Do gázy zabalíme bobkový list a guličky nového korenia – potom ich ľahšie vyberieme. Varíme asi dve hodiny. Po dvoch hodinách vyberieme korenie a zmes rozmixujeme. Následne cez sitko prepasírujeme, čím sa zbavíme semienok z rajčín. Rozmixovaný kečupový základ dáme variť do hrnca a pridáme cukor, ocot, mleté korenie, soľ a červenú papriku. Varíme do požadovanej hustoty a vriace nalievame do pohárikov. Otočíme hore dnom, prikryjeme dvomi utierkami a necháme úplne vychladnúť.

Ak si želáme pikantný kečup, môžete na začiatku pridať chilli papričku.

Paradajková polievka

2 kg paradajok, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica cukru, 3 klinčeky

Paradajky prekrojíme a vložíme do hrnca spolu s ostatnými surovinami. Nad parou necháme variť asi trištvrtehodiny. Potom prepasírujeme cez sitko alebo môžeme popretláčať cez dvojitú vrstvu chirurgickej gázy. Vlejeme do iného hrnca a necháme prevrieť asi 5 minút. Potom vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom. Poháre otočíme hore dnom, prikryjeme niečím teplým na ieste, kde nebudú poháre zavadzať a necháme úplne vychladnúť. Ak vlejete do 2 - 3 decových pohárov, v zime môžete zobrať do práce a vypiť na desiatu.