Varíme, pečieme hovädzie
Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke.
Dnes pár našich obľúbených receptov.
Varené hovädzie
600 g vareného hovädzieho z polievky, 600 g konzervovaných paradajok bez šupky, 1/4 čajovej lyžička soli, 1 polievková lyžica cukru, 4 klinčeky, 500 g zemiakov
Vyberieme paradajky z konzervy do hrnca a prilejeme tretinu konzervy vody. Pridáme soľ, cukor a klinčeky. Necháme prevrieť asi 5 minút - najlepšie nad nad parou. Zredukuje sa tekutina. Rozmixujeme. Na taniere nakrájame tenké plátky mäsa a vedľa neho poukladáme uvarené zemiaky. Celé prelejeme paradajkovou šťavou.
Teľacie so zeleninou
4 kúsky z teľacej nožiny, 200 g žltej cibule, 200 g mrkvy, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1/2 čajovej lyžičky rozmrveného oregana, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli, repkový olej, 380 - 400 ml bieleho suchého vína
Mäso nakrájame na hrubé rezance. Premiešame so soľou a korením. Opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Pridáme nakrájanú cibuľu na krúžky, mrkvu a rozpolené strúčiky cesnaku. Opečieme. Prikryjeme a na strednom plameni udusíme asi štvrťhodiny. Potom odkryjeme a pridáme oregano a bobkový list. Premiešame. Podlejeme vínom a znova prikryjeme. Ak môžeme, vložíme prikrytú panvicu do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 2 hodiny. Inak môžeme dusiť na šporáku.
Podávame s knedľou, dozdobené červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou.
Chlapská mlsota
400 g roštenky, 500 g červeného hrozna, mleté čierne korenie, soľ
Roštenku nakrájame na plátky hrúbky 25 - 30 mm. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom nakrájame na "kocky". Napichneme na ihlicu kocku mäsa a bobuľku hrozna a zase mäso... Opečieme na grile zo všetkých strán podľa toho ako chceme mať mäso prepečené. Podávame s celozrnným chlebom.
Pokiaľ máte doma stolový gril, určite vyskúšajte pri rodinnom stretnutí, určite budete mať úspech.
Recepty z nášho adresára
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/49-recepty-z-hovadzieho
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 27. január 2021
- Návštevy: 671