Varíme, pečieme hovädzie

Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke. 

Dnes pár našich obľúbených receptov.

Varené hovädzie

600 g vareného hovädzieho z polievky, 600 g konzervovaných paradajok bez šupky, 1/4 čajovej lyžička soli, 1 polievková lyžica cukru, 4 klinčeky, 500 g zemiakov

Vyberieme paradajky z konzervy do hrnca a prilejeme tretinu konzervy vody. Pridáme soľ, cukor a klinčeky. Necháme prevrieť asi 5 minút - najlepšie nad nad parou. Zredukuje sa tekutina. Rozmixujeme. Na taniere nakrájame tenké plátky mäsa a vedľa neho poukladáme uvarené zemiaky. Celé prelejeme paradajkovou šťavou. 

 

Teľacie so zeleninou

4 kúsky z teľacej nožiny, 200 g žltej cibule, 200 g mrkvy, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 1/2 čajovej lyžičky rozmrveného oregana, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli, repkový olej, 380 - 400 ml bieleho suchého vína

Mäso nakrájame na hrubé rezance. Premiešame so soľou a korením. Opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Pridáme nakrájanú cibuľu na krúžky, mrkvu a rozpolené strúčiky cesnaku. Opečieme. Prikryjeme a na strednom plameni udusíme asi štvrťhodiny. Potom odkryjeme a pridáme oregano a bobkový list. Premiešame. Podlejeme vínom a znova prikryjeme. Ak môžeme, vložíme prikrytú panvicu do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 2 hodiny. Inak môžeme dusiť na šporáku. 

Podávame s knedľou, dozdobené červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou. 

 

Chlapská mlsota

400 g roštenky, 500 g červeného hrozna, mleté čierne korenie, soľ

Roštenku nakrájame na plátky hrúbky 25 - 30 mm. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom nakrájame na "kocky". Napichneme na ihlicu kocku mäsa a bobuľku hrozna a zase mäso... Opečieme na grile zo všetkých strán podľa toho ako chceme mať mäso prepečené. Podávame s celozrnným chlebom. 

Pokiaľ máte doma stolový gril, určite vyskúšajte pri rodinnom stretnutí, určite budete mať úspech. 

 

Recepty z nášho adresára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/49-recepty-z-hovadzieho 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri