Citrusové plody

Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla. 

Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India. 

Citrusové plody obsahujú veľa živín, obsahujú veľa vitamínov a rastlinných látok. Citrusy sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať pružnosť kože. Citrusy sú tiež bohatým zdrojom rastlinných látok, ktoré majú, okrem iného, protizápalové a antioxidačné účinky. Citrusy sú tiež skvelým zdrojom vlákniny. Vláknina má veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Zlepšuje trávenie a napomáha pri chudnutí. Pomaranče sú najmä bohatým zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Väčšina z nás si zvykla kupovať v obchode pomarančový či grepový džús. Radšej si však odšťavte sami, takáto šťava je kvalitnejšia.

Citrusový sirup

šupy zo 4 pomarančov, zo 4 citrónov, zo 4 limetiek, 1 1/2 l vody, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej, 2 kg kryštálového cukru

Citrusy dobre kefkou v studenej vode umyjeme, opláchnem pod tečúcou vodou. Plody ošúpeme. Vložíme do hrnca, zasypeme cukrom, kyselinou citrónovou a zalejeme vodou. Necháme na strednom plameni pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Prikryjeme a odstavíme. Položíme do chladu na dva dni. Potom opäť privedieme do varu. Scedíme a vlejeme do dobre umytých fliaš.  Otočíme dolu hlavou a necháme vychladnúť. 

Väčšinou ho robím pred Vianocami do malých fľašiek a pekne ozdobené darujem. 

Citrusový džem

Vnútro - ošúpané časti pomarančov, citrónov a limetiek ošúpeme alebo vyberieme tzv. "mäsko", 1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru, šťava z 2 grepov, želírovací cukor 1 : 1

Vložíme aj s vytečenou šťavou do hrnca. Pridáme zázvor a cukor. Všetko premiešame a privedieme do varu na strednom plameni za občasného premiešania. Povaríme podľa návodu. Vlejeme do menších pohárikov a ihneď uzavrieme. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. 

Džeme je vhodný na lievance alebo hrianky. 

 

Pomarančový puding

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/104-pomarancovy-puding 

Kačka na pomarančoch

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/601-kacica-s-pomarancom-a-zazvorom 

Karé na pomarančoch

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/143-kare-na-pomarancoch 

 

Ak máte záhradu alebo väčšiu terasu, odporúčame Vám pestovať citrónovník, ktorý nezamrzne: https://www.kvetinky.eu/nasa-zahradka/mrazuvzdorny-citrus 

 

 

Hľadať

Odkazovač

kristina

poprosim vas abi ste mi dali papiere pre rocnik 123456 taki rocnik proism

15/04/2024 - 09:24
kristina

poprosim vas ja bi som potrebovala papiere pre deti

15/04/2024 - 09:23
lo

.

11/04/2024 - 18:26
monkva

:)

10/04/2024 - 12:18
silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2

Zrušiť

Partneri