Citrusové plody
Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla.
Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India.
Citrusové plody obsahujú veľa živín, obsahujú veľa vitamínov a rastlinných látok. Citrusy sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha udržiavať pružnosť kože. Citrusy sú tiež bohatým zdrojom rastlinných látok, ktoré majú, okrem iného, protizápalové a antioxidačné účinky. Citrusy sú tiež skvelým zdrojom vlákniny. Vláknina má veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Zlepšuje trávenie a napomáha pri chudnutí. Pomaranče sú najmä bohatým zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Väčšina z nás si zvykla kupovať v obchode pomarančový či grepový džús. Radšej si však odšťavte sami, takáto šťava je kvalitnejšia.
Citrusový sirup
šupy zo 4 pomarančov, zo 4 citrónov, zo 4 limetiek, 1 1/2 l vody, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej, 2 kg kryštálového cukru
Citrusy dobre kefkou v studenej vode umyjeme, opláchnem pod tečúcou vodou. Plody ošúpeme. Vložíme do hrnca, zasypeme cukrom, kyselinou citrónovou a zalejeme vodou. Necháme na strednom plameni pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Prikryjeme a odstavíme. Položíme do chladu na dva dni. Potom opäť privedieme do varu. Scedíme a vlejeme do dobre umytých fliaš. Otočíme dolu hlavou a necháme vychladnúť.
Väčšinou ho robím pred Vianocami do malých fľašiek a pekne ozdobené darujem.
Citrusový džem
Vnútro - ošúpané časti pomarančov, citrónov a limetiek ošúpeme alebo vyberieme tzv. "mäsko", 1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru, šťava z 2 grepov, želírovací cukor 1 : 1
Vložíme aj s vytečenou šťavou do hrnca. Pridáme zázvor a cukor. Všetko premiešame a privedieme do varu na strednom plameni za občasného premiešania. Povaríme podľa návodu. Vlejeme do menších pohárikov a ihneď uzavrieme. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Džeme je vhodný na lievance alebo hrianky.
Pomarančový puding
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/104-pomarancovy-puding
Kačka na pomarančoch
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/601-kacica-s-pomarancom-a-zazvorom
Karé na pomarančoch
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/143-kare-na-pomarancoch
Ak máte záhradu alebo väčšiu terasu, odporúčame Vám pestovať citrónovník, ktorý nezamrzne: https://www.kvetinky.eu/nasa-zahradka/mrazuvzdorny-citrus
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 09. február 2021
- Návštevy: 619