Varíme polievky

Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou. 

Tekvicová podľa prastarej mamy

400 g očistenej tekvice Hokkaido, 200 g mrkvy, 200 g cibule, 200 g zemiakov, 200 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Tekvicu, mrkvu, zemiaky, cibuľu, cesnak vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Necháme prevrieť asi 15 - 20 minút. Potom rozmixujeme, dosolíme, dokoreníme. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zjemniť trochou šľahačky. Podávame s kúskom masla. 

Šošovicová podľa starých receptov

200 g šošovice, 200 g zemiakov, 100 ml šľahačky, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, soľ, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia

Šošovicu namočíme na asi dve hodiny do vody. Zemiaky očistíme a nakrájame do hrnca. Vsypeme korenie, bobkový list a cesnak. Necháme variť asi štvrťhodiny. Rozmixujeme. Primiešame šľahačku. Pridáme scedenú šošovicu. Možno pridáme ešte vodu. Premiešame. Necháme prevariť asi 10 - 15 minút pod odchýlenou pokrievkou. Pred podávaním dosolíme. 

Špenátová z Považia

200 g mladých špenátových listov, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 2 stredne veľké zemiaky, 2 polievkové lyžice oleja, plnotučné mlieko

Na oleji speníme na polkolieska nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Primiešame nastrúhané na hrubo zemiaky. Zalejeme vodou a necháme pomaly variť asi desať minút. Vsypeme špenátové listy. Prilejeme vodu a necháme prevariť pár minút. Potom rozmixujeme a zjemníme mliekom, prípadne maslom. Dosolíme a okoreníme. 

Zeleninová polievka

200 g mrkvy, 200 g petržlenu, 200 g kalerábu, 200 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice oleja

Všetku zeleninu nastrúhame na hrubo. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Na oleji opečieme najprv cibuľu, potom pridáme zeleninu a premiešame. Necháme podusiť vo vlastnej šťave asi päť minút. Zalejeme vodou. Necháme variť asi päť minút. Osolíme a okoreníme. Môžeme prípadne pridať nastrúhaný zemiak na hrubo, ak chceme sýtejšiu polievku. 

 

Polievky v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

renhaj

ďakujem

23/02/2021 - 20:40 2
renhaj

Ďakujem

23/02/2021 - 20:16 2
DenSim

Ďakujem za registráciu. :)

21/02/2021 - 20:04 2
AnnaSed

Ďakujem za registráciu

07/02/2021 - 20:26 1
silbod

monika sappanosová, stačí ak ste prepojená v prihlásení cez FB alebo Twitter

01/02/2021 - 14:17
monika sappanosová

rada by som sa zaregistrovala, ale akosi mi to nejde, ďakujem

31/01/2021 - 17:43
silbod

petrabohusova, vpravo dolu je drobná zelená šípka na každej snímke. Po jej stlačení sa Vám stiahne obrázok do stiahnutých dokumentov.


31/01/2021 - 13:36 1
petrabohusova

Ja som sa zaregistrovala a prihlásila, aj tak neviem, ako mám stiahnuť tlačivo "pochvala", nevidím tam žiadnu ikonku na stiahnutie.

31/01/2021 - 11:14
Maja

Edit: Mali ste chybu v emaily - namiesto atlas.sk, len tlas.sk. Mail som preposlala, ak by neprišiel ani tento, tak nám pošlite správu

30/01/2021 - 17:59 1
Jana272

Dobrý deň,zaregistrovala som sa na stránku,no neprišiel mail na potvrdenie registrácie.

28/01/2021 - 17:55

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri