Varíme polievky

Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou. 

Tekvicová podľa prastarej mamy

400 g očistenej tekvice Hokkaido, 200 g mrkvy, 200 g cibule, 200 g zemiakov, 200 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Tekvicu, mrkvu, zemiaky, cibuľu, cesnak vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Necháme prevrieť asi 15 - 20 minút. Potom rozmixujeme, dosolíme, dokoreníme. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zjemniť trochou šľahačky. Podávame s kúskom masla. 

Šošovicová podľa starých receptov

200 g šošovice, 200 g zemiakov, 100 ml šľahačky, 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, soľ, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia

Šošovicu namočíme na asi dve hodiny do vody. Zemiaky očistíme a nakrájame do hrnca. Vsypeme korenie, bobkový list a cesnak. Necháme variť asi štvrťhodiny. Rozmixujeme. Primiešame šľahačku. Pridáme scedenú šošovicu. Možno pridáme ešte vodu. Premiešame. Necháme prevariť asi 10 - 15 minút pod odchýlenou pokrievkou. Pred podávaním dosolíme. 

Špenátová z Považia

200 g mladých špenátových listov, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 2 stredne veľké zemiaky, 2 polievkové lyžice oleja, plnotučné mlieko

Na oleji speníme na polkolieska nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Primiešame nastrúhané na hrubo zemiaky. Zalejeme vodou a necháme pomaly variť asi desať minút. Vsypeme špenátové listy. Prilejeme vodu a necháme prevariť pár minút. Potom rozmixujeme a zjemníme mliekom, prípadne maslom. Dosolíme a okoreníme. 

Zeleninová polievka

200 g mrkvy, 200 g petržlenu, 200 g kalerábu, 200 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice oleja

Všetku zeleninu nastrúhame na hrubo. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Na oleji opečieme najprv cibuľu, potom pridáme zeleninu a premiešame. Necháme podusiť vo vlastnej šťave asi päť minút. Zalejeme vodou. Necháme variť asi päť minút. Osolíme a okoreníme. Môžeme prípadne pridať nastrúhaný zemiak na hrubo, ak chceme sýtejšiu polievku. 

 

Polievky v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri