Varíme zo zemiakov
Tento týždeň budú zemiaky. Obľúbená zelenina mojej dcéry. Hlavne zemiaková kaša. Šéfkuchári takú dobrú neurobia ako ona. Dnes Vám ponúkneme staronové recepty, ktoré sme si doma prispôsobili pre seba a možno aj túto dobu. Možno budete prekvapení jednoduchosťou varenia a pritom varili bez zahustenia múkou.
Biela zemiaková polievka
500 g zemiakov, 200 ml plnotučného mlieka, 1 žĺtok, 1 čajová lyžička soli, 2 polievkové lyžice posekanej pažítky, 1 000 ml vody
Zemiaky nakrájame a uvaríme vo vode. Zlejeme vodu, ale vodu zachytíme. Zemiaky v hrnci popučíme na kašu. Vodu zo zemiakov premiešame s mliekom, soľou, žĺtkom a pažítkou. Zmiešame v hrnci so zemiakovou kašou. Dobre premiešame a prihrejeme do zovretia. Ihneď odstavíme.
Zemiakový šalát s vajíčkom
1 000 g zemiakov uvarených v šupke, 1 veľká cibuľa, 125 ml oleja, 125 ml horúcej vody, 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 4 kyslé alebo sladko-kyslé uhorky, soľ, mleté čierne korenie, ocot, pažítka
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Prelejeme ich horúcou vodou a vlažným olejom. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, na drobno posekané vajíčka, pokrájané uhorky na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Premiešame. Posypeme a jemne premiešame s posekanou pažítkou. Necháme v chlade odležať asi dve hodiny.
Zemiakové omelety
4 veľké varené zemiaky v šupke, 100 g šunky, 3 vajíčka, 50 g masla, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme na rozpálené maslo, pokrájanú cibuľu na kolieska poukladáme na zemiaky, posolíme a okoreníme. Prelejeme rozmiešanými vajíčkami a prikryjeme na rezance nakrájanou šunkou. Prikryjeme pokrievkou a necháme podusiť asi 3 - 4 minúty. Potom vyklopíme na tanier. Podávame s paradajkou a paprikou.
Zemiakové lievance
500 g uvarených zemiakov, 0,5 l mlieka, 4 vajíčka, 200 g hrubej múky (alebo kukuričnej), 2 - 3 strúčiky cesnaku, olej na smaženie
Zemiaky nastrúhame a premiešame s múkou. Mlieko s vajíčkami a soľou vymiešame. Primiešame popučený cesnak. Všetko pekne spojíme v jednej mise. Chvíľu premiešame a necháme chvíľu postáť. Potom opečieme z oboch strán lievančeky. Podávame s čerstvou zeleninou. Prípadne pridáme domácu majonézu.
Pečené zemiaky
500 g zemiakov, 4 polievkové lyžice masla, soľ, pažítka, petržlenová vňať
Pekáč vytrieme maslom. Poukladáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Posolíme a posypeme pažítkami a petržlenovou vňaťou . Prikryjeme alobalom alebo vrchnákom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi štvrťhodiny. Potom odokryjeme, premiešame a pečieme asi pol hodiny bez prikrytia. Niekedy je potrebné piecť dlhšie prikryté, podľa druhu zemiakov.
Zemiakové kaše
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1168-zemiakova-kasa
Šťúchané zemiaky
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/1468-pripravujeme-stuchane-zemiaky
História zemiakov
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/926-zemiaky
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 16. február 2021
- Návštevy: 804