Varíme lososa

Tiež sa radi stravujete ľahko? Pritom veľmi jednoducho? Zároveň chutne? 

Dnes vám ponúkam recept, ktorý som si upravila z kuchárskej knihy prastarej mamy zo začiatku 20. storočia. Nie veľmi. Veď jednoduchšie a pritom chutnejšie sa variť ozaj nedá. Len som použila nerezové hrnce, a nie ako ona porcelánovú misu do vodného kúpeľa a samozrejme, že som nevarila na peci na uhlie.

Inak rovnako množstvo aj koreniny. Popozerajte, čo robili naši predkovia v kuchyni.

400 g porciovaného lososa (lepší je s kožou), 100 g masla, soľ, cukor, petržlenová vňať

V drobnej miske si premiešame soľ a cukor v pomere 2 : 1. Vo veľkom hrnci si necháme zovrieť vodu. Do menšieho hrnca či misky si nakrájame plátky masla, na ktoré položíme lososa. Okoreníme zmesou soli, ale veľmi opatrne. Preložíme petržlenovou vňaťou alebo rozmarínom. Misku vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 20 minút variť. 

 

Opatrne vyberieme lososa na tanier. Pridáme varené zemiaky a prelejeme maslom z varenia lososa. Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. 

 

Odkedy som čítala v kuchárke zo začiatku 20. storočia o solení/cukrení rýb, používam túto metódu. Lepšie vystihne chuť akejkoľvek ryby. Táto metóda je vhodná aj pri grilovaní a pečení hydiny.

Recepty na ryby z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby