Pečieme chlieb

 Vždy keď píšem o pečení chleba si spomeniem na moje začiatky. Bolo to na konci prvého ročníka vysokej školy. Lekári mi odporučili nejesť už ani chlieb, lebo už tiež začal obsahovať droždie, ktoré som nevedela zniesť. Po rožkoch či žemliach ani chlieb. U starej mamy som vytiahla starú kuchárku ešte po jej mame a vyhľadala recepty, ktoré boli už dávno zabudnuté. Nuž, ale... Kde zoženiem v obchodoch preplnených pšeničnou múkou ražnú, aby som si mohla urobiť kvások. Internet??? Ale kdeže, veď bol máj 1989. Z telefónnej búdky vo vestibule nemocnice som som zavolala na niekoľko JRD. V jednom mi prisľúbili, že mi pripravia raž - nie múku. V piatok si po ňu môžem prísť. Prišla som. Keďže mi nerozumeli, pripravili mi jeden metrák. Smiali sa mi, keď som povedala, že chcem len malé vrecko a na čo. 

Moja návšteva sa neobišla bez následkov - v tomto prípade veľmi dobrých. Na zastávke medzimestského autobusu, ktorým som sa chcela vrátiť na internát, ma vyhľadala staršia pani. Pozvala ma ku nej domov. Podala mi zápisky svojej mamy ako ona v detstve piekla chlieb, kým im nezobrali pekáreň pri znárodnení. Opisovala som doslova ako český žandár - nie kopírky ešte neboli. Aj mi poradila ako namlieť raž na hrubú múku. 

Na druhý deň som začala skúšať. V sklenenom pohári mi začal kvasiť. Budúci chemici sa chodili pozerať čo robím. Robili si zo mňa vtipy. Ešte raz som navštívila pani - dcéru pekárky a povypytovala sa. O dva týždne som piekla za asistencie veľkého množstva spolužiakov prvý chlieb. Sedeli sme pred rúrou a čakali, že čo vznikne. Ani som neochutnala. Nestihol po vybratí ani vychladnúť, doslova ho roztrhli a rozlámali na kúsky.

Vtedy však bolo skoro na návrat k starým metódam varenia a pečenia. Ľudia tomu nerozumeli. Robili si vtipy z môjho pečenia. Som rada, že je už iná doba. 

Rozkvas

1,5 polievkovej lyžice pohánkového alebo kukuričného kvásku, 300 g múčnej zmesi Liana na svetlý chlieb, 330 ml vlažnej (lepšie prevarenej a chladnúcej vody)

Všetko večer pekne zmiešame vo veľkej mise na miesenia cesta. Prikryjeme dvomi utierkami - mám rada tie ľanové - kvas dýcha a zároveň je v teple. Necháme do rána, asi 8 hodín pracovať.

1 polievková lyžica psyllia, 300 ml vody

Premiešame v hrnčeku tiež ešte večer.  Necháme stáť zase 8 hodín. 

Miesenie cesta

200 g zmesi Liana na tmavý chlieb, 100 g pohánkovej múky, 2 polievkové lyžice tučného jogurtu (môže byť zemiaková kaša alebo zriedený popučený varený zemiak s vodou), rozkvas zo včera, psylliun zo včera, 1 - 1,5 čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica rasce alebo iné semiačka

Všetko spracujeme do cesta. Necháme podkysnúť asi 2 a štvrť hodiny. Cesto vyberieme z misy a poriadne na pomúčenej doske vypracujeme do bochníka. Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme na teplom mieste asi hodinu a pol vykysnúť. Vyložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Postriekame slanou vodou a jemne narežeme opakom príborového noža. 

V rúre v spodnej časti máme položený pekáč plný vody. Takto pripravenú rúru vyhrejeme na 250°C. Do nej vložíme do strednej časti pekáč s chlebom. Po štvrťhodine vyberieme pekáč s vodou, stiahneme teplotu na 200°C a necháme dopiecť asi pol hodiny. Pri vyberaní pekáča, povrch chleba postriekame zase vodou. 

 

Staršie recepty

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb   

 

Staršie články o pečení a kváskovaní

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1418-kvaskovanie