Ryža

Ryža obsahuje pomerne dosť kalóriií. Áno, aj od druhu závisí. Mám však na mysli takú tú, čo bežne zvyknú všetci variť. Teda bielu guľatozrnnú. 100 gramov ryže obsahuje asi 354 kalórií a pre porovnanie 100 g zemiakov asi 60 kalórií.

Bolo obdobie keď na očistenie organizmu v rôznych časopisoch odporúčali si urobiť ryžový deň. Na raňajky, obed aj olovrant, ale to už menej, si uvaríme pol hrnčeka ryže vo vriacej jemne osolenej vode. Scedíme a jeme len tak s nastrúhaným čerstvým jabĺčkom alebo bez. Môžeme zapiť nesladeným bylinkovým čajom alebo nesladenou čiernou kávou. Už si nepamätám prečo tento deň odporúčali, ale vtedy mi stará mama vysvetľovala, že také varenie ryže ju učila aj jej mama a to bola kuchárka. Veď chodila do školy pre gazdinky. 

 Ako varila ryžu prastará mama

250 ml (mala taký hrnček na ryžu) vsypala do misky a zaliala litrom studenej vody. Jemne premiešala. Nechala stáť vzadu, kde nezavadzala pol dňa. Potom povyberala na povrchu plávajúce kúsky a vyhodila do kompostu. Zvyšok scedila a ešte raz preliala studenou vodou. Nechala stiecť na sitku, kým sa jej v hrnci nezovrel liter vody. Do vriacej vody vsypala čajovú lyžičku soli, premiešala a primiešala scedenú ryžu. Varila odokrytá presne štvrťhodinu. Potom scedila cez sitko, nasypala do misy na podávanie ryže a ihneď išla na stôl k obedu. 

Ak ryža zostala, nechala sa v troche vody rozvariť a použila sa do rozkvasu na chlieb.

Niekoľko spôsobov varenia ryže nájdete aj v našom receptári medzi prílohami: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam 

Ako varila prastará mama ryžovú kašu? 100 ml ryže (to bol druhý pohárik na ryžu a používal sa len na to) zaliala ráno litrom vody. Nechala do rána stáť prikryté utierkou. Ráno naliala do hrnca čerstvú vodu. Jeden liter. Keď zovrela, osolila štipkou soli (ona hovorila na špičku noža), vsypala a zamiešala scedenú ryžu, čo bola celú noc namočená. Nechala pod odchýlenou pokrievkou variť asi 3 hodiny a viac, lebo občas zabudla. Vznikla kaša, ktorú premiešala s polievkovou lyžicou medu s lete pridala maliny alebo černice či vykvôstkované višne (s tými mi to najviac chutilo), na jeseň nakrájané jabĺčka alebo hrušky na drobno, v zime sušené ovocie. Boli to výborné raňajky alebo ľahký letný obed. Ak vedela, že všetku kašu neminie, odobrala z nej ešte pred dochutením a v komore vydržala aj dva dni. Potom ju len nad parou prehriala a dochutila. 

 

Recepty z ryže

Na slano i sladko. 

Milánske rizoto

250 g bielej podlhovastej ryže, 120 ml bieleho suchého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice oleja, 1 menšia cibuľa, 75 g nastrúhaného syra na hrubo, 75 g čerstvých húb, 30 g masla, 1 polievková lyžica smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie, štipka mletej červenej papriky

Na rozohriatom oleji opečieme na tenké polkolieska nakrájanú cibuľu. Vmiešame prepláchnutú a scedenú ryžu. Miešame kým ryža nezosklovatie. Prilievame po troche vývar (400 ml) a stále miešame. Vývar vsiakne do ryže. Pridáme víno. Na veľmi drobné kúsky pokrájané očistené huby. Premiešame. Miešame kým nevsiakne víno. Osolíme a okorením. Premiešame. Pridáme zvyšok vývaru. Premiešame, prikryjeme a v rúre vyhriatej na 180 °C podusíme asi 10 minút. Pred podávaním opatrne vidličkou vmiešame smotanu, maslo a syr.

Čerešňová ryžová kaša

1 hrnček ryže, 3 hrnčeky vody, 2 lyžice masla, 3 lyžice medu, štipka soli, 2 hrste vykvôstkovaných čerešní, 4 polievkové lyžice kokosovej strúhanky

Vo vode rozpustíme štipka soli. Vodu necháme zovrieť. Do vriacej vody vsypeme prepláchnutú ryžu. Odstavíme. Premiešame a necháme variť asi 15 minút. Potom vsypme rozpolené čerešne. Premiešame. Vsypeme kokosovú múčku, premiešame. Do chladnúceho vmiešame med. Necháme vychladiť a môžeme podávať.

 

Šampionová ryža z reštaurácie

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/693-sefkuchar-vari-sampionovu-ryzu 

Špenátové rizoto

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/605-sefkuchar-vari-spenatove-rizoto