Varíme kávu

 Šálka kávy sa stala neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva ľudí. V 20. rokoch minulého storočia sa veľmi rýchlo rozšírili všade po svete kaviarne a kaviarničky. Pomaly sa zmenilo podávanie čaju v spoločnosti za podávanie kávy. Káva sa pripravovala varením, filtrovaním, cedením so štipkou soli alebo kvapkou citrónovej šťavy, s karamelom i šľahačkou. Pila sa horúca i studená, horká aj presladená medom.

Vo Francúzsku sa tradoval vtip, že nie je dôležité koľko úderov urobí sekretárka za minútu, ale akú kávu vie urobiť. Beethoven vraj každý deň pil kávu urobenú zo 60-tich zrniečok. Bach v jednej svojej kantáte napísal: "Dobrý glg kávy chutí lepšie ako bozk." 

 Káva sa pripravovala vždy z čerstvo zomletej kávy a čerstvej vody alebo minerálnej vody. Do džezvy naliali vodu, ktorá sa nechala priviesť k varu. Odložili z plameňa, vsypali kávu a vrátili na plameň, znova priviedli k varu. Zase odtiahli z plameňa a zase vrátili naspäť na prevretie. Cez sitko preliali do vyhriatej šálky alebo keramickej kanvice. Káva sa solila pri druhom alebo až treťom prehrievaní. Ak sa káva podávala s citrónovou šťavou, citrón sa kvapkal až do zliatej kávy cez sitko. Prípadne sa káva prelievala do osladeného horúceho mlieka medom. 

Ako pripravovala írsku kávu stará mama

Do vínového pohára naliala 5 cl whisky, nasypala 1 čajovú lyžičku mletého hnedého cukru, zaliala 5 cl scedenej kávy a doliala 5 cl sladkej smotany. Pričom všetko to robievala pri hosťoch priamo pri stolíku. Občas pred priliatím kávy, whisky v pohároch zapálila. 

Ako pripravovala kávu Soirée stará mama

Do džezvy vliala vodu, vložila kúsok škorice, 2 - 4 hrozienka, 2 klinčeky a nechala zovrieť. Vsypala porciu kávy a znova nechala prevrieť. Potom scedila do vyhriatej šálky s 5 cl rumu. Pri podávaní ponúkala med alebo hnedý cukor na dochutenie.

 

Už prejdem ku dnešným kávam. Aké nám chutia dnes. Hoci, pred tromi rokmi sme skúsili zase variť kávu ako varila stará mama a chutila. Ak budete mať návštevu, ktorá rada mlsá, skúste aj vy. 

Kráľovská káva

Na dno vysokého duritkového pohára vlejeme 2 polievkové lyžice šľahačky a na ňu opatrne 2 polievkové lyžice vaječného koňaku a nakoniec opatrne zalejeme dvojitým espresom

Zázvorové pokušenia

Tenký plátok zázvoru vložíme do 1 dl vody a necháme prevrieť asi 5 minút. Do vysokého pohára vlejeme 5 cl zázvorovej vody, vmiešame med a dolejeme dvojité espreso. 

 

Čo sme písali o káve v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1500-je-cas-na-kavu 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1245-ako-varila-kavu

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri